Σε ώρες αιχμής θα κληθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Μπορεί όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση να αρνείται την πιθανότητα για οργανωμένα blackout σε συγκεκριμένες ώρες για εξοικονόμηση ενέργειας τελικά ωστόσο κατά πώς φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, κλειδώνει το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι αποφάσεις της κυβέρνησης κλειδώνουν για την εξοικονόμηση ενέργειας και μάλιστα σε ώρες αιχμής!

Από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 6 έως τις 10 το βράδυ τσιμεντοβιομηχανίες, εργοστάσια αλουμινίου και χαλυβουργίες θα κληθούν υποχρεωτικά να περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος

Από τις 7 το απόγευμα έως και τις 10 το βράδυ προτροπές θα απευθύνονται και σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην καίνε άσκοπα ρεύμα.

Για τα νοικοκυριά από την άλλη θα υπάρξουν προτροπές που θα απευθύνονται και σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην καίνε άσκοπα ρεύμα κατά τις ώρες 19.00 με 22.00.

Συγκεκριμένα, θα καλούνται καθημερινά τις ώρες 19.00-22.00 να μην ξεχνούν αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη του κλιματιστικού και των σωμάτων φυσικού αερίου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου, να αποφεύγουν τη χρήση πλυντηρίων και άλλων ενεργοβόρων συσκευών.

Οι δύο ταχύτητες μέτρων θα ισχύσουν από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου και τις προαναφερόμενες ώρες, καθώς τότε, και ιδίως τη χειμερινή περίοδο, διαπιστώνονται οι αιχμές της κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή τα υψηλότερα φορτία ηλεκτρικής ισχύος. Ή, για να γίνει πιο κατανοητό, στις ώρες αυτές οι καταναλωτές, μικροί και μεγάλοι, κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλάνο του ΑΔΜΗΕ θα προβλέπει καθημερινά τις ώρες κατά τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να σβήνουν μέρος του μηχανολογικού τους εξοπλισμού. Ως κίνητρο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα λαμβάνουν μέσω δημοπρασιών αποζημίωση.

Πάντως, λένε οι ίδιες πηγές, το μέτρο είναι υποχρεωτικό. Και παραπέμπουν στον πρόσφατο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στα κράτη-μέλη τον περιορισμό κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής του φορτίου. Αλλες πληροφορίες θέλουν την ανάγκη να περικόπτεται καθημερινά κατανάλωση της τάξης των 200-300 MW (μεγαβάτ). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομείται ισχύς ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά και για τις συγκεκριμένες ώρες.
dikaiologitika.gr/

Από xiromeropress