Απίστευτα πράγματα – Επι σειρά ετών το κύκλωμα με τους λαθρέμπορους χρυσού είχε στήσει χυτήριο ακριβώς έξω από το ΕΜΠ και δεν τους πήρε χαμπάρι ούτε η Ασφάλεια, ούτε η ΕΥΠ, ούτε το ΣΔΟΕ – Δείτε τα έγγραφα φωτιά – Πώς δρούσε η πολυμελής σπείρα με πρωταγωνιστή τον περίφημο Ριχάρδο – Μάζεψαν όλο το χρυσό και το ασήμι της αγοράς από ενέχυρα και κλοπιμαία – Ίλιγγο προκαλούν τα ποσά που διακινήθηκαν «μαύρα» από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα
«Χτύπημα» στην «καρδιά» δύο πολυμελών αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια και τον εξήγαγαν στην Τουρκία κατάφεραν το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, που τις εξάρθρωσαν μετά από πολύμηνες έρευνες.
Τα δύο κυκλώματα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία διετία, στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, χωρίς να καταβάλλουν φόρους και άλλες νόμιμες επιβαρύνσεις κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία.
Ο χρυσός που διακινούσαν προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.
Ο κύκλος εργασιών του κυκλώματος άγγιζε τα 400.000 ευρώ ημερησίως, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί σε αυτή την φάση με ακρίβεια το συνολικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η όλη υπόθεση γεννά βεβαίως τεράστια ερωτήματα, αφού η εγκληματική οργάνωση είχε στήσει χυτήριο έξω από το ΕΜΠ και τόσα χρόνια δεν είχαν πέσει στην αντίληψη καμίας υπηρεσίας του κράτους!
Ούτε η Ασφάλεια, ούτε η ΕΥΠ, ούτε το ΣΔΟΕ!
Και μιλάμε βεβαίως για την οδό Στουρνάρη μια από τις πλέον αστυνομοκρατούμενες και καλά φυλασσόμενες περιοχές της Ελλάδας.
Το «σύστημα» δεν μπήκε ποτέ στην υποψία να ελέγξει όλες αυτές τις εταιρείες κατά τη διάρκεια που ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός «ακουμπούσε» χιλιάδες κιλά χρυσαφικών για να ξεπληρώσει τους φόρους που έβαζαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατ’ απαίτηση της τρόικας από το 2011 μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται για ένα τεράστιο κύκλωμα κλεπταποδόχων και λαθρεμπόρων χρυσού, που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, έναν Σύρο και έναν Τουρκοαρμένη που διακινούσαν στην μαύρη αγορά της Τουρκίας τις πλάκες χρυσού και αργύρου και ανάμεσα σε αυτούς επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο πολύ γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας «Ριχάρδος» με πλήθος ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την χώρα, αλλά και άλλα ενεχυροδανειστήρια, που πρόσφεραν την νομιμοφανή κάλυψη στο κύκλωμα.
Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος κανόνιζαν τιμή αγοράς του χρυσού, σε αντίθεση με την διεθνώς καθορισμένη τιμή του από τα χρηματιστήρια και έτσι έβγαλαν σύντομα εκτός και τον ανταγωνισμό, ενώ ακριβώς λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους είχαν ανεξάντλητη πρόσβαση σε μετρητό χρήμα, που τους βοηθούσε όχι μόνο να χρηματοδοτούν τις παράνομες δραστηριότητές τους αλλά και να μαζέψουν όλο το χρυσό και το ασήμι από την αγορά.
Ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής που – ήταν γνωστός με τον κωδικό «ο χοντρός» – προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου για την καλοκουρδισμένη επιχείρηση λαθρεμπορίας χρυσού και όπως φαίνεται, φταίει κάποιος υπάλληλος.
Πάντως, δεν είχε να πει τίποτα στις Αρχές για τον άνδρα με το παρατσούκλι «ο καμπούρης», ο οποίος ήταν αυτός που έβαζε μέσα από τα ρούχα του σε τσέπες τις ράβδους χρυσού, πολλών κιλών, και τα κουβαλούσε σαν επιβάτης μέσα στα λεωφορεία με προορισμό την Τουρκία. Και επειδή τόσους μήνες έκανε το ίδιο δρομολόγιο και πια δεν άντεχε το βάρος, έσκυβε συνεχώς με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν «καμπούρη»
Οι Αρχές εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες διαπιστώνουν τις καθημερινές αποστολές ράβδων χρυσού στην Τουρκία και τον Αύγουστο διαπίστωσαν και για την μεγάλη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των δυο οργανώσεων με σκοπό να δημιουργήσουν καρτέλ στην αγορά του χρυσού, ώστε να διπλασιάζουν τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αρχηγός στην πρώτη ομάδα φέρεται να είναι ένας 65χρονος πρώην χρυσοχόος, που γνώριζε πολύ καλά την αγορά αλλά και τα κενά του νόμου. Στη δεύτερη ομάδα οι αρχηγοί ήταν δυο. Ο ένας ήταν ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία αποτελούσε την νόμιμη βιτρίνα, ενώ ο δεύτερος ήταν ο επιχειρησιακός και πρόκειται για έναν Τούρκο, συριακής καταγωγής.
Οι ομάδες λειτουργούν με υπαλλήλους, που ο καθένας είχε το ρόλο του. Άλλος πήγαινε τα κοσμήματα στο χυτήριο, άλλος τα έλιωνε, «ντελιβεράδες» πήγαιναν τις ράβδους χρυσού στα ασυνόδευτα για να μεταφερθούν με τα λεωφορεία και άλλοι έκαναν τις εισπράξεις. Όσο περισσότερος ήταν ο χρυσός, τόσο μεγαλύτερο το ποσό που έπαιρναν οι υπάλληλοι. Μάλιστα, πολλές φορές ο «μισθός» τους έφτανε και τα 70.000 ευρώ!
Στην Τουρκία υπήρχε ένα ακόμη παρακλάδι του κυκλώματος και μάλιστα ένα από τα μέλη του συνελήφθη στη χώρα μας, καθώς αυτές τις ημέρες είχε έρθει εκτάκτως στην Αθήνα για συνομιλίες με το κύκλωμα.
Όλα δείχνουν, πάντως, μέχρι στιγμής ότι η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν άτομα που είχαν εμπλοκή στην μεγάλη υπόθεση των Ρομά με το χρυσό το 2016, άνοιξαν τα στόματα τους και μίλησαν.
Την υπόθεση ερεύνησαν και έφτασαν μέχρι το τέλος οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου. Η οργανική δύναμη του τμήματος είναι 40 άτομα και η πραγματική 20 αστυνομικοί. Εργάζονταν για να βγει η υπόθεση διπλές βάρδιες, ενώ παράλληλα, διαχειρίζονταν και την καθημερινότητα ενός τμήματος Ασφαλείας.
.newsbomb.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *