serano2
του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.
Οι Έλληνες την γνωρίζουν από την «πάστα Σεράνο» και οι παλαιότεροι από το βουκολικό τραγούδι «Του Γιάννου η φλογέρα» που έγραψε ο Κ. Κοφινιώτης και μελοποίησε ο Μ. Σογιούλ (1938) και το οποίο σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε η Σοφία Βέμπο. Ή από τα αρχοντορεμπέτικα που τραγούδησε –χωρίς να τα δισκογραφήσει–, όπως το «Βρε πώς μπατιρήσαμε», το «Άλα, έχω στρώσει μια κεφάλα» (1953) κ.ά.! Παραμένουν όμως άγνωστα η περιπετειώδης ζωή της και το μάλλον ατυχές τέλος της.
Η Μαρία Μάρθα Έστερ Αλντουνάτε ντελ Κάμπο, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της τραγουδίστριας Ροζίτας Σεράνο, γεννήθηκε στη Βίλια ντερ Μαρ της Χιλής στις 10 Ιουνίου 1914. Ο πατέρας της Έκτωρ εργαζόταν στη διπλωματική υπηρεσία της χώρας του. Η Ροζίτα, δημοφιλής τραγουδίστρια της όπερας, μετακινείται στην Ευρώπη –αρχές δεκαετίας 1930– συνοδευόμενη από τη μητέρα της Σοφία. Περνά από Πορτογαλία και Γαλλία για να βρεθεί –1936– στο Βερολίνο. Παρουσιάζεται στις μεγαλύτερες θεατρικές αίθουσες εκτελώντας λαϊκά τραγούδια της Χιλής μέχρι να την ανακαλύψει ο Γερμανός συνθέτης Peter Kreuder και να υπογράψει συμβόλαιο με τη γερμανική Telefunken. Η καριέρα της απογειώθηκε.
Ερμηνεύει, στη γερμανική γλώσσα, δημοφιλέστατα τραγούδια και συμμετέχει σε γερμανικές ταινίες (1938-1941). Με μεσολάβηση του σκληρού ναζιστή και θαυμαστή της Joseph Goebbels, δίνει συναυλίες σε ραδιοφωνικές εκπομπές για τη Βέρμαχτ και το 1940 το τραγούδι της «La Paloma» γίνεται το δημοφιλέστερο άκουσμα στη Γερμανία. Το οπερετικό ύφος της φωνής της ενθουσίαζε τους ακροατές, ενώ το άκουσμά της θυμίζει αφρικανικό τζαζ ή αμερικανικό μπλουζ. Η καριέρα της στη ναζιστική Γερμανία τελείωσε άδοξα το 1943. Στη διάρκεια μιας περιοδείας στη Σουηδία κατηγορήθηκε ως «κατάσκοπος» διότι είχε δώσει παράσταση υπέρ των Εβραίων προσφύγων.
Στην Ελλάδα ήταν γνωστή πριν ακόμη την επισκεφτεί. Τα τραγούδια της μεταδίδονταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής από το γερμανοκρατούμενο ραδιόφωνο. Ήρθε όμως για πρώτη φορά το 1946 για να πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο νυκτερινό κέντρο «Αριζόνα». Οι εφημερίδες την υποδέχονται με διθυράμβους. Ο Σπύρος Μελάς τής αφιερώνει πρωτοσέλιδο χρονογράφημα μαγεμένος από τα μεγάλα πράσινα μάτια της που ιρίδιζαν. Ο Στέφανος Ζώτος περιγράφει τη γοητεία του 32χρονου Χιλιανού αηδονιού! Ταυτοχρόνως, συμμετέχει, με τη Σοφία Βέμπο, που υπήρξε προσωπική της φίλη, σε όλες τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Στην Αθήνα, η «εκμαυλίστρια αισθημάτων», όπως καταγράφηκε πολλά χρόνια αργότερα, γίνεται περιζήτητη από τον ανδρικό πληθυσμό. Εγκλιματίζεται εύκολα και συνεργάζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες. Συνδέεται με τον Γιάννη Σπάρτακο και πραγματοποιεί μαζί του τετράχρονη διεθνή τουρνέ.
serano5
Τον Ιούλιο 1951, έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και η «παρεπιδημούσα ενταύθα Χιλιανή καλλιτέχνις» γίνεται πρωταγωνίστρια αυτοκινητικού ατυχήματος. Η Σεράνο, οι αδελφές Βέμπο, η τραγουδίστρια της νίκης Σοφία και η αδελφή της Αλίκη, ο Μίμης Τραϊφόρος και ο ενδυματολόγος Σκαλιντώ επήγαν για διασκέδαση στη βίλα του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστρί. Φεύγοντας, ήταν σε ευθυμία, και το ανοιχτό Σεβρολέ που οδηγούσε η Σεράνο έκανε «οχτάρια» μέχρι που έπεσε στα χωράφια. Βγήκε, αλλά φθάνοντας στη Μεταμόρφωση Σωτήρος συγκρούστηκε με σφοδρότητα με το λεωφορείο της γραμμής Μπογιατίου. Οι επιβάτες σώθηκαν με μικροτραυματισμούς, αλλά το γεγονός δημοσιοποιήθηκε υποχρεώνοντας τον Γ. Παπανδρέου να στείλει ακόμη και επιστολή διάψευσης, υποστηρίζοντας πως δεν επρόκειτο για «κραιπάλη» αλλά για …κοινωνική εκδήλωση! Η υπόθεση αυτή είχε μακρά συνέχεια. Η Σεράνο, ενώ είχε φύγει, καταδικάσθηκε ερήμην σε τέσσερις μήνες φυλάκισης. Δύο χρόνια αργότερα (1953), όταν ξαναήλθε για τρίτη φορά στην Αθήνα, εκδικάζεται η έφεσή της και αθωώνεται. Εκείνη η δίκη υπήρξε μνημειώδης, με εμφανή τα στοιχεία τής… άνωθεν παρέμβασης. Πολλά χρόνια αργότερα, η ποιήτρια Βαλεντίνη Ποταμιάνου, εγγονή της Μιράντας Μυράτ και κόρη της Κυβέλης Θεοχάρη, θα αποκαλύψει πως η… κοινωνική σχέση του Γ. Παπανδρέου με την εξωτική Σεράνο υπήρξε η αφορμή για να αποφασίσει η Κυβέλη τον χωρισμό τους… Πάντως, η Σεράνο ήλθε τουλάχιστον δύο ακόμη φορές στην πατρίδα μας, με τελευταία –μάλλον– το 1960 για να συμμετάσχει στο αποκριάτικο πρόγραμμα του περίφημου Roxy Club της οδού Όθωνος. Όσο για την «πάστα Σεράνο», ο Νίκος Καμπάνης έγραψε πως όταν η καλλιτέχνιδα σύχναζε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της Φωκίωνος Νέγρη –η οδός ήταν τότε στέκι θεατρανθρώπων– ο επιχειρηματίας του καταστήματος, γοητευμένος από την παρουσία της, ονομάτισε έτσι τη σοκολατίνα! Ωστόσο, σώζονται και άλλες εκδοχές για το όνομά της…
Η Σεράνο πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της στην πατρίδα της. Οι συμπατριώτες της δεν συγχώρησαν ποτέ τα χρόνια της καριέρας της στη Γερμανία την εποχή των ναζί. Έφυγε από τη ζωή πάμπτωχη, στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 6 Απριλίου 1997 και οι βιογράφοι της αγνοούν εντελώς την παρουσία της στην
Ελλάδα.
http://mikros-romios.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *