Την Δευτέρα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Όπως τόνισε το όριο οφειλών από 4.000 αυξάνεται στις 6.000 για τους αγρότες σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Εξήγησε δε ότι θα υπάρχει κούρεμα κεφαλαίου και για πρώτη φορά θα έχει και κούρεμα της βασικής οφειλής. Ο ασφαλισμένος από το 2002 και μετά θα υπολογίζεται ότι χρωστά το ελάχιστο, δηλαδή 160 ευρώ το μήνα. Θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ. Όπως είπε μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι που χρωστούν μέχρι και 60.000 ευρώ, οι περισσότεροι κινούνται στις 20.000 ευρώ. Ειδικά για τους αγρότες θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 100%. Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα αυξηθεί το όριο οφειλών από 4.000 στις 6.000 για τους αγρότες για να πάρουν σύνταξη.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη, άρα μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα τεθεί σε λειτουργία. «Μέσα σε 24 ώρες θα δίνεται η απάντηση στους αιτούντες, ποια είναι η δόση που θα πληρώσουν. Θα μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα στην κουρεμένη οφειλή και τις δόσεις ή μόνο τις δόσεις».

Σε σχέση με τις αιτιολογημένες απολύσεις είπε ότι «πλέον ακολουθούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος που να σχετίζεται είτε με την απόδοση του εργαζομένου είτε με τις ανάγκες της επιχείρησης για να γίνει απόλυση. Μέχρι τώρα ο εργαζόμενος έπρεπε να πάει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι η απόλυσή του είναι καταχρηστική. Στο εξής θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι υπήρξε βάσιμος λόγος και αν δεν το αποδείξει θα πάρει ο εργαζόμενους και μισθούς υπερημερίας. Οι απολύσεις θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες. Βάζουμε φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων».

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *