Μαύρες ημέρες βιώνει η ελληνική κτηνοτροφία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής σε ζωοτροφές και ενέργεια. Κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα μη αντέχοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος σίτισης των αιγοπροβάτων, τα οδηγούν για σφαγή.

Η απόγνωσή τους είναι τόσο μεγάλη που ορισμένοι δεν αντέχουν οικονομικά να τα ταΐσουν ούτε για ένα επιπλέον μήνα. Η μαζική σφαγή αιγοπροβάτων δημιουργεί μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις. Το ζωικό παραγωγικό κεφάλαιο που χάνεται, δύσκολα θα αναπληρωθεί. Ήδη παρατηρείται, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 μείωση στην παραγωγή γάλακτος και κάπως έτσι οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν μα μείνουν χωρίς αντικείμενο. Και, κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια εγχώρια επισιτιστική κρίση καθώς, ακόμη και εισαγωγές να γίνουν, τα γαλακτοκομικά θα είναι σχεδόν απλησίαστα για τον Έλληνα.

Ο Γιώργος Αποστόλου, Πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης στο νομό Λάρισας αναφέρει στη Voria.gr: «Κάθε ημέρα βλέπουμε κοπάδια με 500-600 ζώα να οδηγούνται στα σφαγεία, γίνεται χαμός. Οι αυξήσεις στις τροφές πήραν 50-60% επάνω σε σχέση με πέρυσι. Τα περισσότερα κοπάδια είναι ατάιστα, έχει φτάσει 0,50 λεπτά το φύραμα (σ.σ είδος ζωοτροφής) σε σχέση με τα 0,32. Το κριθάρι ξεκίνησε από 32 λεπτά και έφτασε στα 37 που είναι το 8-9% της ζωοτροφής, δεν θέλω να φανταστώ πόσο θα πάει το καλαμπόκι, πριν δυο μήνες είχε 42 λεπτά τώρα έχει φτάσει 45-47-50, και θα ανέβει μέχρι το αλώνισμα τον Οκτώβριο. Το σιτάρι το σκληρό κλείδωσε στα 0,47. Το τριφύλλι ξεκίνησε φέτος από 0,32 στο χωράφι. Το πετρέλαιο και το ρεύμα ανέβηκαν σε αδιανόητα επίπεδα. Πριν 2-3 χρόνια που είχε 0,80 λεπτά το γάλα λέγαμε δεν αντέχουμε άλλο, ωστόσο καταφέρναμε και τα φέρναμε βόλτα, τώρα δεν μπορούμε, έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά», τονίζει απεγνωσμένος ο ίδιος.

Δίνοντας ένα παράδειγμα της αύξησης του κόστους παραγωγής, λέει ότι μία μέση μονάδα με 350 ζώα θα θελήσει περίπου στους 100 τόνους τριφύλλι (για να ταϊστούν σωστά τα ζώα). Με την τιμή στα 0,32 το κόστος φτάνει στα 32.000 ευρώ. Συν ακόμη 50.000 ευρώ για φυράματα καλαμπόκι κτλ. το κόστος ανεβαίνει στα 82.000 ευρώ. Με μια μέση προς καλή παραγωγή που είναι τα 300 κιλά, τα έσοδα είναι 90.000 ευρώ.

Αν προστεθούν στο κόστος τα φάρμακα, το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα ασφάλιστρα κτλ, τότε η μονάδα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. «Οι κτηνοτρόφοι τα βλέπουν αυτά, κάνουν τους υπολογισμούς και λένε ότι από εκεί που είναι να κρατήσω ένα κοπάδι και να χρεωθώ, δεν υπάρχει λόγος να το κρατήσω, θα το πάω για σφαγή. Από εδώ και πέρα αυτό θα γίνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κτηνοτρόφοι θα ζήσουν μαύρες ημέρες. «Θα έχουμε κατασχέσεις λόγω χρεών σε μαντριά, θα κόβεται το ρεύμα, καθώς θα αδυνατούν να το πληρώσουν. Ήδη πολλοί είναι στα δικαστήρια αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Όταν μια μονάδα με ένα αρμεχτήριο πληρώνει 500 ευρώ το μήνα ρεύμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Οι μεγαλύτερες με περισσότερο εξοπλισμό φτάνουν με την ρήτρα αναπροσαρμογής στα 14.000 ευρώ. Δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε», σημειώνει.

Για τις ελλείψεις στο γάλα ο κ. Αποστόλου σημειώνει: «Φυσικά υπάρχει έλλειψη γάλακτος και δεν θα το βρουν γιατί πριν 5 χρόνια το γάλα είχε φτάσει μέχρι 85 λεπτά και ότι είχε κρατήσει κάποιος στην άκρη το έριχνε πάλι μέσα στο ζωικό κεφάλαιο για να κρατήσει το κοπάδι. Μετά από αυτή την πενταετία με τα 85 λεπτά φτάνουμε στο 1,23 το γάλα. Στην επαρχία Ελασσόνας πληρώνεται μέχρι 1,25 και συμφώνησαν τα καλοκαιρινά για τη Σαμαρίνα στο 1,35. Για το γάλα και 2 ευρώ να το φτάσουν, έχει τελειώσει η δουλειά» λέει και συνεχίζει: «Δεν μπορούν να φέρουν γάλα από έξω γιατί είναι πολύ πιο ακριβό στη Βουλγαρία έχει 1,45 και στη Σαρδηνία 1,65 και με τη μεταφορά φτάνει πάνω από δύο ευρώ. Μην ακούτε τι λένε, για αυτό οι γαλατάδες δεν φέρνουν γάλα από έξω όχι γιατί γίνονται έλεγχοι. Τώρα τρέχουν να κλείσουν γάλα για τη νέα χρονιά που ακόμη η χρονιά δεν έχει κλείσει, γιατί ξέρουν ότι δεν έχει γάλα», υποστηρίζει.

Ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι έπρεπε να έχουν παρθεί έγκαιρα γενναία μέτρα: «Αυτές οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσαν επί του τζίρου, 2%, σημαίνει ότι στα 100.000 ευρώ η επιδότηση είναι 2.000 ευρώ. Αυτό είναι  κοροϊδία. Μπορούσαν να δώσουν πετρέλαιο αγροτικό όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες με 50-60 λεπτά και χαμηλό ρεύμα όχι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που παίζει ρόλο στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι η μεγάλη ηλικία των κτηνοτρόφων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, ότι στο χωριό του από τους 80 κτηνοτρόφους, οι 40 είναι πάνω από 60 χρόνων, είτε έχουν βγει στη σύνταξη, είτε είναι κοντά στο να συνταξιοδοτηθούν και για το λόγο αυτό ή τα πουλάνε ή τα σφάζουν.

Η αύξηση των ζώων που οδηγούνται σε σφαγή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Κομισιόν. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες στην Ε.Ε που οι σφαγές αρνιών αυξήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι.

Στοιχεία του  ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την μείωση της παραγωγής γάλακτος:

Αγελαδινό γάλα: 170.495 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 165.421 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022). Μείωση παραγωγής: 2,86%.

Πρόβειο γάλα: 250.137 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 242.023 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022). Μείωση παραγωγής: 3,24%.

Κατσικίσιο γάλα: 38.269 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 35.139 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022). Μείωση παραγωγής: 8,18%

Τα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, μίλησε στη Voria.gr, για τα μέτρα στήριξης που παίρνει η Κυβέρνηση. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην αγροτική μας παραγωγή. Σε αυτούς τους 2-3 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος, έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, στο πετρέλαιο και στη βενζίνη. Είναι λογικό οι παραγωγοί να προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος. Γίνονται στοχεμεύνες παρεμβάσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη νέα παρέμβαση για τη βενζίνη και το πετρέλαιο και υπάρχει ήδη για το ρεύμα. Το δικό μας υπουργείο έχει ανακοινώσει και έχει δώσει χρήματα προκειμένου αυτά τα κόστη να εξομαλυνθούν και να αντιμετωπιστούν. Ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσα από τη δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, προκειμένου να δοθούν χρήματα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους».

Ο κ. Μπαγενέτας επισημαίνει ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, με το κάθε κράτος να προσπαθεί να το αντιμετωπίσει: «Εμείς σαν κράτος – μέλος έχουμε δώσει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης, αναλογικά με τον πληθυσμό. Θα εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διάφορες συγκεκριμένες παρεκκλίσεις να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η αγρανάπαυση όπου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσει να καλλιεργείται χωρίς να υπάρχει πέναλτι στους παραγωγούς. Δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε 90 εκ. ευρώ από τον Πυλώνα 2 και 26 εκ. από το αποθεματικό χρήσης, επιπλέον στον εθνικό μας προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν τα κόστη, ιδίως στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο κλείνοντας αναφέρει: «Είναι μια διαρκής κούρσα, είμαστε σε επαγρύπνηση, μιλάμε και επικοινωνούμε με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και είμαστε στο πλευρό τους να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχουμε ως χώρα και στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά. Εκτιμώ ότι με συνεργασία με τους αγρότες θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Πηγή: https://www.voria.gr

Από xiromeropress