Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, μιας νόσου που πλήττει αιγοπρόβατα και βοοειδή, έχουν εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εστίες του καταρροϊκού πυρετού και σε άλλες περιφερειακές ενότητες και περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Μήνα Μπόρη, από τα μέσα Αυγούστου, οπότε είχαν καταγραφεί δεκαοκτώ εστίες καταρροϊκού πυρετού στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχουν εμφανιστεί νέες εστίες, ενώ οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης έχουν εξεταστεί σε συσκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κ. Μπόρη διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, δηλαδή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, σε περίπτωση κρούσματος δεν επιβάλλεται υποχρεωτική θανάτωση του κοπαδιού ενώ ο περιορισμός της νόσου γίνεται μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζονται ζώνες ελέγχου σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων από κάθε εστία, προστασίας σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων και επιτήρησης σε ακτίνα εκατόν πενήντα χιλιομέτρων. Οι μετακινήσεις απαγορεύονται για 21 ημέρες, στη ζώνη ελέγχου με εξαίρεση τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή. Οι μετακινήσεις ζώων στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης μπορεί να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς. Ωστόσο απαγορεύεται η έξοδος ζώων από τη ζώνη προστασίας με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Διαφορετική η κατάσταση σε ό,τι αφορά την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι τόσο καταστροφική νόσος καθώς το ποσοστό θνησιμότητας των ζώων που πλήττονται δεν ξεπερνά το 3%. Αντίθετα, τονίζει ότι στην περίπτωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς αν ένα ζώο βρεθεί θετικό θα πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι, με μεγάλες συνέπειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα, η κ. Μπόρη σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αν υπήρχε έστω και ένα θετικό κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μια χοιροτροφική μονάδα που είχε 5000 ζώα θα έπρεπε να θανατωθούν και τα 5000». «Το πρόβλημά μας είναι η αγροτική οικονομία, ότι δηλαδή καταστρέφεται το ζωικό κεφάλαιο. Επιπλέον, η πράξη έχει δείξει ότι ύστερα από μια τέτοια περίπτωση, δεν αντικαθίσταται το ζωικό κεφάλαιο στο σύνολό του. Δηλαδή μπορεί να σφαγούν πολλά ζώα αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αντίστοιχη επανασύσταση των εκτροφών», προσθέτει.

Απαραίτητη η επαγρύπνηση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Στην παρούσα χρονική στιγμή, το θετικό, πάντως, στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα, τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί έχουν αρθεί από τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μπάτος, η ασθένεια εξακολουθεί να υφίσταται στη γειτονική Βουλγαρία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επαγρύπνηση όλων. Μετά, μάλιστα, από εστία που εντοπίστηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εντός της Βουλγαρίας, οι αρμόδιες αρχές υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτροπής της εκ νέου εξάπλωσης του νοσήματος, μέσω των αγριόχοιρων, στην ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών, των τουριστών, των αγροτών και των κυνηγών, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority) δημιούργησε τηλεοπτικό σποτ στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι από το 2016 έως τον Ιούνιο του 2020, χάθηκαν στην Ευρώπη 1,3 εκατομμύρια χοίροι λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Απευθύνει, άλλωστε, έκκληση σε όλους να εμποδίσουν την εξάπλωση, να ανιχνεύουν εγκαίρως τα συμπτώματα στο ζωικό κεφάλαιο και να αναφέρουν ύποπτες περιπτώσεις.

Από xiromeropress