Δύο χρόνια έχει να πληρωθεί το πρόβειο γάλα που παραδίνει στον έμπορο της περιοχής η Κατερίνα Φίλη, κτηνοτρόφος από την ορεινή Κορινθία. Όπως δηλώνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο, «συνολικά χρωστά στην οικογένειά μου περίπου 50.000 ευρώ για το γάλα που έχουμε παραδώσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Εγώ και ο άντρας μου δεν έχουμε άλλα εισοδήματα. Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια, έρχονται γιορτινές ημέρες, με τι χρήματα θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας αλλά και πως θα ταΐσουμε τα ζώα μας».
Και προσθέτει: «η τιμή που πουλάμε το γάλα είναι στα 75 λεπτά το κιλό. Συνεχίζει να παραλαμβάνει το γάλα αλλά ούτε κουβέντα δεν κάνει για πληρωμή. Έχουμε 4 παιδιά και αναγκαστήκαμε το Νοέμβριο να σφάξουμε 40 αρνιά στο σφαγείο της περιοχής. Το κρέας το πουλήσαμε στα 4,20 ευρώ το κιλό (σφαγμένο ζώο). Με αυτά τα χρήματα αγοράσαμε ζωοτροφές και προσπαθούμε να ζήσουμε τα παιδιά μας. Οι συγγενείς μας βοηθάνε να τα φέρουμε βόλτα οικονομικά αλλά είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού είναι πολλά τα έξοδα να μεγαλώνεις παιδιά και να μην έχεις καμιά βοήθεια από το κράτος.
Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκε στα μέρη μας ένας άλλος έμπορος, ο οποίος ήθελε να αγοράσει το γάλα στα 69 λεπτά το κιλό (χαμηλότερα από όσα το δίνουμε σήμερα). Ήθελε ακόμη από αυτόν να αγοράσουμε την παγολεκάνη, που έχει αξία περίπου 2.500 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι δύσκολο να το πληρώσουμε.
Με αγωνία περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τα χρήματα της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, την εξισωτική αποζημίωση αλλά και τις ενισχύσεις de mιnimis, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός. Βέβαια τα 5 ευρώ το κεφάλι (από τα de mιnimis) είναι πολύ λίγα για εμάς που έχουμε μόλις 250 πρόβατα.
Θα θέλαμε από το κράτος μια «τιμή ασφαλείας» για να μην μπορούν οι έμποροι να κάνουν ότι θέλουν είτε για το γάλα είτε για το κρέας. Επίσης να πληρωνόμαστε το γάλα που παραδίνουμε άμεσα και όχι να περιμένουμε τόσο χρόνο για την εξόφληση».
Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *