Τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι στην πλατείας της Νέας Σμύρνης με τον ξυλοδαρμό των πολιτών από τους αστυνομικούς και την επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας από την κυβέρνηση δείχνουν ότι τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν ως προς τη δυνατότητα διαχείρισης ακόμη και απλών θεμάτων, όπως είναι οι στοιχειώδεις έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.
Επιπλέον δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όρια της ψυχικής – και για πολλούς οικονομικής – αντοχής τους από τον πολύμηνο περιορισμό τους και την απουσία οικονομικής, σχολικής κ.λπ. δραστηριότητας και συνεπώς μαζεύεται κάμποση εύφλεκτη κοινωνική ύλη.

Κάποιοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα τραβάει το σκοινί στα θέματα δημόσιας τάξης, καθώς τα έχει κάνει μπάχαλο στην πανδημία, με τα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καθημερινά να ανεβαίνουν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην αντέχει πια, ενώ έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος που το λοκντάουν μπορεί να διατηρηθεί, ιδιαίτερα στην πολύ αυστηρή μορφή του.
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι πρόκειται για κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τα θέματα δημόσια τάξης αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Λένε δηλαδή ότι μέσα από καθημερινά επεισόδια έντασης η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ΕΣΥ, τα οποία αφορούν στην πραγματικότητα όλους τους πολίτες.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως η Αττική στο θέμα του κορωνοϊού γίνει Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία, την οικονομική ζωή και τη δημοσκοπική απήχηση της κυβέρνησης.

Αποκαρδιωτική εικόνα
Η εικόνα που έχει σήμερα η χώρα είναι αποκαρδιωτική. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης λιγοστεύουν, πλήρη ανοσία από τον ιό μετά και τον δεύτερο εμβολιασμό τους έχουν μόνο 350.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία εμφανίζεται να έχει ξεφύγει απαξιώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς καταφεύγοντας στην καταστολή και την τρομοκρατία.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να πιστεύει πως μπορεί με ευκολία να αποκρύπτει, να αλλοιώνει και να διαστρέφει γεγονότα και ότι με αυτή τη μέθοδο μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιούνται μέθοδοι οι οποίες παραπέμπουν σε μαύρες εποχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την υπόθεση της Νέας Σμύρνης συνεργάτες του πρωθυπουργού έστειλαν ενημερωτικό σημείωμα με τα στοιχεία του πολίτη που έφαγε το ξύλο σε όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ., προκειμένου να αναλάβουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι… δεν έφταιγαν οι αστυνομικοί.
Όσο για τη γενικότερη επικοινωνιακή διαχείριση, είναι προφανείς και η αμηχανία και η τακτική «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»:
● Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μάλιστα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, είπε ότι είναι η ώρα να αρχίσει στην Ελλάδα η συζήτηση για την αριστερή τρομοκρατία!
● Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απέδωσε τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και του καταλόγισε ότι επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα διαμαρτυρόμενων στις πλατείες, επιχειρώντας έτσι να απαξιώσει τις οποίες αντιδράσεις υπήρξαν από τους οικογενειάρχες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Μοιραία πάντως πολλοί σκέφτηκαν ότι η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού, για να υποστηρίξεις την κυβερνητική γραμμή σε τέτοια θέματα, θα πρέπει πραγματικά να αδιαφορείς για την αλήθεια και να σκέπτεσαι μόνο το πολιτικό σου μέλλον.

Είμαστε πολύ μακριά από την Ευρώπη

Η κυβέρνηση δείχνει να είναι πολύ ζορισμένη. Πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να καταγράφουν πτώση στα νούμερα της Ν.Δ. και, την ίδια στιγμή, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τώρα και μέχρι το φθινόπωρο θα φανεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας, καθώς με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των ξενοδοχείων θα δείξει ποιοι αντέχουν και ποιοι όχι. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα φανεί κατά πόσον το αφήγημα της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με το σύστημα «λοκντάουν – ακορντεόν» ήταν το ενδεδειγμένο.

Ήδη τα στοιχεία που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός των κυβερνητικών στελεχών πως στην Ελλάδα γίνεται ό,τι και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγμα:
● Η εστίαση είναι κλειστή μόνο στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Γαλλία.
● Τα σχολεία είναι κλειστά μόνο στη χώρα μας και την Ουγγαρία.
● Το λιανεμπόριο και ο πολιτισμός είναι ανοικτός σε όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας και της Ουγγαρίας.
● Τα περιβόητα sms χρησιμοποιούνται μόνο στη χώρα μας και στην Κύπρο.
Και φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται η Ελλάδα να τα έχει όλα κλειστά και να μην υπάρχει ύφεση στα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ οι πολίτες ενοχοποιούνται για όλες τις δράσεις τους, ακόμη και για το ότι κάθονται σε παγκάκια Κυριακή μεσημέρι με τις οικογένειές τους.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΝAΣΣΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *