Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΣπάει στα δυο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έρχονται... ράμπο για ελέγχους και τμήμα πληρωμών

Σπάει στα δυο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έρχονται… ράμπο για ελέγχους και τμήμα πληρωμών

Τι λένε οι πρώτες πληροφορίες για τις αλλαγές που προανήγγειλε ο Λιβανός στην Θεσσαλονίκη.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που ως στόχο θα έχει την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός οργανισμού που επί κυβέρνησης ΝΔ βρίθει αρρυθμιών, με καθυστερήσεις πληρωμών, λάθη, απανωτές αλλαγές προσώπων στην προεδρία κ.λπ. ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια που κάνει να αλλάξει την διαμορφωμένη άποψη του αγροτικού κόσμου όσον αφορά στις πληρωμές. Στόχος των αλλαγών, λένε οι πληροφορίες να δοθεί ένα σήμα στην αγροτική οικονομία, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει.

Πόσο όμως αυτό είναι εφικτό στην πραγματικότητα, μόνον ο χρόνος θα δείξει και το σημαντικότερο, αν τελικά θα ωφεληθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τις κυοφορούμενες αλλαγές.

Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος το ΥπΑΑΤ προτίθεται να αλλάξει τη δομή λειτουργίας του Οργανισμού, που δεν αποκλείεται να σπάσει στα δυο. Ο ένας βραχίονας θα ασχολείται με τις πληρωμές κι άλλος θα στελεχώνεται από ελεγκτές – ράμπο, που στόχο θα έχουν να αποκαλύπτουν τυχόν… αστοχίες ή παρατυπίες. Ο αγροτικός κόσμος πάντως ζητά όταν αποκαλύπτονται αστοχίες ή παρατυπίες, αυτό να γίνεται για όλες τις περιπτώσεις και όχι να στοχοποιούνται μόνιμα συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Θεσσαλονίκη ο Σπήλιος Λιβανός, στόχος του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα ανακοινωθεί, όπως ειπώθηκε, τις επόμενες ημέρες είναι να μπει τέλος στην αδικία και να πάψουν οι λίγοι επιτήδειοι με τις δόλιες και άδικες ενέργειές τους να ζημιώνουν τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά στην ελληνική γη.

«Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω τους πραγματικούς αγρότες. Εκείνους που έχουν όντως ανάγκη τις επιδοτήσεις της ΕΕ και όχι εκείνους που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες ή κενά του συστήματος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι είναι και θα είναι στο πλευρό του γεωργού, του κτηνοτρόφου του αλιέα. Τις επόμενες μέρες είμαστε έτοιμοι και θα εξαγγείλουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα αλλάξουν οριστικά το τοπίο πληρωμών και ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε θολά νερά ο διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα και το ΟΣΔΕ

Από παράταση σε παράταση εξάλλου πάει ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για το ΟΣΔΕ των επόμενων ετών, ενόσω είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί κατά του διαγωνισμού από τον φορέα συντονισμού. Αν τελικώς αυτός κερδίσει το δικαστήριο, τότε ο διαγωνισμός μπαίνει πάλι σε περιπέτειες. Το καλό βέβαια είναι ότι τώρα, σε αντίθεση με το παρελθόν, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ έχουν κινήσει νωρίς τις διαδικασίες για το ΟΣΔΕ, γεγονός που δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις πληρωμές.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτικός πληθυσμός, έχει μπει πλέον σε αναμονή για τις μεγάλες πληρωμές του φθινοπώρου και του χειμώνα, τις οποίες τόσο έχει ανάγκη, λόγω των ανατιμήσεων στα εφόδια, αλλά και γενικότερα στα καταναλωτικά είδη, ενώ περιμένει επιτέλους να δει τον Οργανισμό Πληρωμών να απεμπλέκεται από… συμφέροντα που τον καθιστούν έρμαιο.

Μπίκας Αλέξανδρος
https://www.agrotypos.gr/