Μιτσικέλι, Περιστέρι, Ολύτσικα… Ορεινό, Χίνκα, Ζαγόρι, Τζουμέρκα… Σε κάθε ορεινό βοσκότοπο που αποτελεί καταφύγιο για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και για το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου.
Σε τέτοια σημεία, σε τόπους απομακρυσμένους, χαμένους ανάμεσα σε βουνοκορφές, χρειάστηκε να μεταφερθούν φέτος εκατοντάδες τόνοι νερού…
Και μεταφέρονται ακόμη, παρότι έχουμε εισέλθει στον Οκτώβριο και οι πάντες θα έπρεπε να ετοιμάζονται για το χειμώνα…
Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της, χρειάστηκε να κάνει μία υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κτηνοτρόφων που ξέμειναν από νερό!
Οι πηγές στέρεψαν και στις ομβροδεξαμενές δεν έπεσε ούτε σταγόνα καθώς η ανομβρία που πλήττει την περιοχή συνεχίζεται επί δύο και πλέον μήνες.
Με τις υδροφόρες που διαθέτει η Υπηρεσία αλλά και με ιδιωτικές που υποχρεώθηκε να μισθώσει ανταποκρίθηκε στις πολύ μεγάλες ανάγκες που σημειώθηκαν φέτος.
Πάνω από πενήντα δρομολόγια εκτελέστηκαν τον Αύγουστο, προς κάθε ορεινό βοσκότοπο του Νομού Ιωαννίνων. Πάνω από τριάντα δρομολόγια εκτελέστηκαν τον Σεπτέμβριο… Και η μεταφορά νερού συνεχίζεται!
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Πολιτική Προστασία καλύφθηκαν όλα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων… Έτσι μεταφέρθηκε νερό και σημεία όπου για να φτάσουν τα οχήματα χρειάζονταν πάνω από δύο ώρες και σε δρόμους ιδιαίτερα επικίνδυνους. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους!
Η πρωτοφανής ανομβρία προκάλεσε ιδιαίτερες δυσκολίες στην κτηνοτροφία αλλά και μεγάλες ζημιές στη γεωργική παραγωγή. Συνάμα έχει επηρεάσει το σύνολο του υδροφόρου ορίζοντα όπως και όλα τα επιφανειακά νερά.
Πηγές που ανάβλυζαν νερό στέρεψαν, τα ποτάμια σχεδόν έχουν στεγνώσει ενώ οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες είναι αυτές της Παμβώτιδας, όπου ανάλογες δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια…
epiruspost.gr/





Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *