Τον Φεβρουάριο του 2019 σας ενημερώσαμε για την ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η οποία έλαβε χώρα χωρίς την ενημέρωση και την γνωμοδότηση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ξηρομέρου.
Σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση για το μέλλον του τόπου, δυστυχώς το 2018-2019 δεν έγινε καμία διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες και δεν γνωμοδότησαν ως όφειλαν, για κομμάτια της ΠΟΑΥ που αφορούν τα όρια τους οι:
  • Η Δ.Κ. Αστακού.
  • Η Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου.
  • Η Τ.Κ. Κανδήλας.
  • Η Τ.Κ. Μύτικα.
Επίσης δεν γνωμοδότησε η Επιτροπή ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου.
Δεν γνωμοδότησε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου.
Έτσι η μη διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών και η μη γνωμοδότηση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ξηρομέρου, επέχει θέση θετικής γνώμης.
Το τι σημαίνει για την περιοχή μας η ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, σας το είπαμε με συγκεκριμένα στοιχεία τον Μάρτιο του 2019 (δείτε εδώ), μιας και ζητήσαμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και λάβαμε όλο τον φάκελο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, σίγουρα έλαβε και αυτή αυτό τον φάκελο, πολύ πριν τον Φεβρουάριο το 2019. Ερώτημα:
  • Γιατί δεν τον έφερε στα συλλογικά όργανα του Δήμου για γνωμοδότηση ως όφειλε;
Σήμερα με βάση το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών της Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (ΚΥΑ 31722/04-11-2011 – ΦΕΚ 2505/Β/2011, που πέρασε βράδυ από την Βουλή, μια ημέρα πριν παραιτηθεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου και έχουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου) και την θεσμοθετημένη ΠΟΑΥ στην περιοχή μας, νέες μονάδες και επεκτάσεις λαμβάνουν χώρα συνεχώς, που πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε πολλαπλάσια θαλάσσια στρέμματα στην περιοχή μας για μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.
Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ (λίγο χρονικό διάστημα), μετά το 2011, δεν έκαναν καμία παρέμβαση για αναθεώρηση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΑΝ.ΕΛ, που είχε ταχθεί σαφώς και ρητώς κατά του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών και είχε υποσχεθεί προεκλογικά (2015) στην Πανελλήνια Επιτροπή που είχε συσταθεί, ότι θα το αναθεωρήσει όταν γίνει Κυβέρνηση, απλά δεν τήρησε την υπόσχεση της, εξαπατώντας τους φορείς που συμμετείχαν στην Πανελλήνια Επιτροπή.
Οι ξένοι επενδυτές που έχουν εμπλακεί στον τομέα αυτό, εξαγοράζοντας τις μεγάλες εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών, που χρεοκόπησαν και περιήλθαν προσωρινά στις πιστώτριες τράπεζες, έχουν στα χέρια τους το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών με την ζώνη Α3, την μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ στην περιοχή μας, έχουν την πρόσφατη ίδρυση της ΠΟΑΥ, έχουν τις γενναίες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απρόσκοπτα προχωρούν και ιδρύουν νέες μονάδες και νέες επεκτάσεις εκεί που προβλέπονται και δυστυχώς στην περιοχή μας προβλέπονται παντού και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού, γιατί αυτό λέει το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και το κυριότερο η πρόσφατη ίδρυση ΠΟΑΥ.
Με βάση όλα τα παραπάνω, έχουμε μετεγκατάσταση μονάδας υφιστάμενου πάρκου εκτροφής, θαλάσσιας έκτασης 10 στρεμμάτων, από την θέση Νήσος Πεταλάς Εχινάδων Νήσων στη θέση «Βουργαρέλλα» Δήμου Ξηρομέρου, Ν. Αιτ/νίας, και επέκταση αυτού κατά 10 στρέμματα με παράλληλο εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, για τη δημιουργία πλωτής μονάδας πάχυνσης θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, ετήσιας δυναμικότητας 187,5 τόνων, με φορέα υλοποίησης την «ΣΑΩ Α.Β.Ε.Ε.».
Μετά την ίδρυση της ΠΟΑΥ, δεν απαιτείται γνωμοδότηση συλλογικών οργάνων του Δήμου, αλλά οι άδειες δίνονται κατευθείαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου  ή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο.
https://mytikaspress.blogspot.com

Από xiromeropress