Το Σάββατο 17 Ιουλίου στις 20.30 μμ , στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Παλιαμπέλων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας συνεχίζονται οι πολυθεματικές επετειακές εκδηλώσεις των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Θα παρουσιαστεί σε μια μουσικοθεατρική βραδιά η ζωή και η δράση του ήρωα Απροσκύνητου Στέργιου Κουμπάρου, του Σαρακατσάνου της Βλισόρας Παλιαμπέλων,

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιαμπέλων ¨Ο ΜΥΛΟΣ¨ που μετά την μουσικοθεατρική παράσταση θα παρουσιάσουν χορευτικό δρώμενο με παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.

-Γητευτής: ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος,

Μουσική επιμέλεια ,κιθάρα :Αρετή Κοκκίνου

Τραγούδι : Θέλμα Καραγιάννη

Κλαρινέτο : Γάσπαρης Μαμμάς

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Απροσκύνητος

Στέργιος Κουμπάρος

Ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων

Πρόκειται για ένα θέμα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άμυνα της Λευκάδας (1800-1807), την σύναξη στου Μαγεμένου και την «Μεγάλη Πολιτεία» των Κλεφτών Ξηρομέρου-Βάλτου και Αγράφων.

Ο Αλή Πασάς σαρώνει το Ξηρόμερο ζητώντας το «Ράϊ» δηλ. το προσκύνημα ή το κεφάλι κάθε κλέφτη. Οι αρματολοί βοηθούν το προσκύνημα στον Αλή και οι αγωνιστές οδηγούνται στην τραγωδία του προσκυνήματος στα Γιάννενα. Ένας όμως κλέφτης, ο Σαρακατσάνο Στέργιος Κουμπάρος της Βλισόρας Παλιαμπέλων, δεν προσκυνά και συνεχίζει τον αγώνα.

«…Σε αυτή την ψυχή, δεν μπορούσαν να σβήσουν οι αξίες, να διαγραφούν όλα αυτά που έζησε σαν ελεύθερος, σαν νικητής έστω και στον μικρό πόλεμο της άμυνας της Λευκάδας. Τις μεγάλες στιγμές που έζησε, την αναγνώριση των αγώνων του από τον πιο σπουδαίο Έλληνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια, αυτόν που, λίγα χρόνια μετά, έφτασε στο μεγαλύτερο αξίωμα που έχει λάβει Έλληνας σε ξένη χώρα. Ο άνδρας με το μικρό ανάστημα, ο μελλοντικός υπουργός της Τσαρικής Ρωσίας, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον αγκάλιασε και τον ασπάστηκε, τον αποκάλεσε «Μεγάλη Πολιτεία».

Ο Στέργιος Κουμπάρος ένοιωσε πώς είναι να είσαι ελεύθερος και να έχεις μια θέση μέσα σε μια κοινωνία, να έχεις την αναγνώριση των αγώνων σου και ο πρώτος στην τάξη να γίνεται ένα με εσένα. Είδε τι άξιζε το «αγωνίζεσθαι» για την ελευθερία.

Μια ιστορία που σώθηκε στα Παλιάμπελα της Αιτ/νίας και επιβεβαιώνεται από τα Ρωσικά – Γαλλικά και Σαρακατσάνων αρχεία. Η παράσταση στηρίζεται στο βιβλίο «Ο ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΣ Στέργιος Κουμπάρος Ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων»

Ας παρευρεθούμε στην εκδήλωση, σαν να θέλαμε να πούμε σε αυτόν, που τίμησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ότι κάποιοι τον θυμούνται και τον ομολογούν

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 .

Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *