Κλειδώνει στα 119 ευρώ για το 2020, τα 121 για το 2021 και τα 124 ευρώ για το 2022 η κατώτατη εισφορά κύριας σύνταξης και υγείας για τους αγρότες, όπως προβλέπει το ανανεωμένο σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η αύξηση είναι της τάξης του 4,3% για το επόμενο έτος, ενώ ως το 2022 συγκριτικά με τα 114 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, η αύξηση ξεπερνά το 8%.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου θα συζητηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στις εισφορές τόσο των μισθωτών όσο των μη μισθωτών, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις κατευθύνσεις αναφορικά με τις μεταβολές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, οι εισφορές κύριας σύνταξης -υγείας για τους αγρότες (ασφαλισμένους τέως ΟΓΑ) προβλέπουν ότι για το 2020, οι αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές κύριας σύνταξης -υγείας από 119 ευρώ/μήνα (σ.σ. κατώτατες εισφορές ή 1η κλίμακα) έως 319 ευρώ (6η κλίμακα).

Το 2021 θα πληρώνουν από 121 ευρώ /μήνα (κατώτατες εισφορές ή πρώτη κλίμακα) έως 326 ευρώ/μήνα (έκτη κλίμακα).

Το 2022 οι αγρότες θα πληρώνουν από 124 ευρώ/μήνα (κατώτατες εισφορές ή πρώτη κλίμακα) έως 334 ευρώ/μήνα (έκτη κλίμακα).

Η πρώτη κλίμακα (σ.σ. κατώτατες εισφορές) θα είναι υποχρεωτική για όλους τους αγρότες. Όποιος επιθυμεί, κάθε χρόνο, μπορεί να αλλάζει κλίμακα. Οι υψηλότερες κλίμακες θα οδηγούν σε υψηλότερες κύριες συντάξεις. Στην δεύτερη κλάση ΕΦΚΑ αγροτών η εισφορά θα είναι 143, 146 και 148 ευρώ το μήνα για τα τρία επόμενα έτη, όπως προαναφέραμε. Στην τρίτη κλάση τα ποσά είναι 171, 174 και 178, στην τέταρτη 205, 210 και 214, στην πέμπτη κλάση 246, 251 και 256 ευρώ το μήνα και στην τελευταία θα είναι 319, 326 και 334 ευρώ ανά μήνα.

Σημειωτέον οι αγρότες ζητούν όχι απλά διατήρηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού καθεστώτος, αλλά και μείωση του κόστους ασφάλισης, ανεξάρτητα από τις όποιες ελαφρύνσεις μπορεί να προκύψουν – και αν προκύψουν – από το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την φορολογική μεταρρύθμιση

Σημειώνεται ακόμα ότι κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου που αφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση και που προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα και εισάγει χαμηλό φορολογικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα 0-10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», αυτό κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει:

-Την καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Εισάγει χαμηλό φορολογικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα 0-10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

– Αύξηση του «αφορολόγητου» κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

– Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

– Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

-Aυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48. Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη για δεύτερη φορά εάν η ρύθμιση απολεσθεί για οποιοδήποτε λόγο που αφορά σε υπαιτιότητά του.

Μειώνεται το μίσθωμα για την εκμίσθωση δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς από 10% σε 5% επί της αξίας των αλιευμάτων.

Ακόμη γίνεται παρέμβαση στην κατεύθυνση της διαφάνειας και του περιορισμού της φοροδιαφυγής είναι οι ρυθμίσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ειδικότερα: Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω:

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου.
Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%) του πραγματικού τους εισοδήματος
Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €).

4.Προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Απογοητευτικό το φορολογικό νομοσχέδιο λέει ο Αραχωβίτης

Με ανακοίνωση το πολιτικό γρφείο του Σταύρου Αραχωβίτη επισημένει ότι “οι προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για τους αγρότες διαλύθηκαν από το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε 9% έως τις 10.000 ευρώ, φέρνει φοροελαφρύνσεις μέχρι 173 ευρώ το χρόνο, που όμως εντέλει αφορούν μόνο το 6% των αγροτών, γυρίζοντας την πλάτη επιδεικτικά στη συντριπτική πλειοψηφία τους. Ακόμη, η μείωση που θα δουν οι αγρότες στην προκαταβολή φόρου θα είναι μόλις 5%.

Ακολουθώντας ευτυχώς την δική μας πολιτική πρόταση, όπως από ό,τι φαίνεται θα κάνουν τελικά και στο ασφαλιστικό, εισάγουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα και τις ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών. Όμως, δεν προβλέπεται καμιά φορολογική ελάφρυνση για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Η κυβέρνηση της ΝΔ λοιπόν, δεν επιλέγει πολιτικά να δώσει ένα πραγματικά γενναίο κίνητρο για την ενίσχυση των συνεταιρισμών με νέα μέλη και για τον έλεγχο της παραοικονομίας αγροτικών προϊόντων.

Το σημερινό όμως γεγονός είναι ότι η πολύ πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο δεν περιέχεται ούτε στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα ήταν και η φυσική του θέση, ούτε καν στον προϋπολογισμό του 2020.

Λόγια «του αέρα» αποδεικνύονται λοιπόν τόσο οι εξαγγελίες της ΝΔ για μείωση του κόστους παραγωγής όσο και για φοροελαφρύνσεις στους αγρότες.”
.agronews.gr

Από xiromeropress