Στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το «Ορούτς Ρέις», όπως μεταδίδει η Καθημερινή. Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΘΑ δίνει 30 ν.μ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει απλώσει τα καλώδιά του χωρίς όμως να κάνει έρευνα καθώς κάτι τέτοιο εμποδίζεται από τον θόρυβο που προκαλούν οι πολλές ναυτικές μονάδες στην περιοχή.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και η κατάσταση παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή περισσότερα από 17 πλοία.

Η θέση του Oruc Reisτο πρωί της Τρίτης 

 

REIS

Τα καλώδια του σεισμογραφικού παραμένουν ποντισμένα, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία που βρίσκονται κοντά του (ελληνικά και τουρκικά).

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Cagatay Erciyes.

Δείτε τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας:

 

turkish_map

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress