Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣτις 6 Αυγούστου 2016 ημέρα Κυριακή και ώρα 21:30 στη Βόνιτσα...

Στις 6 Αυγούστου 2016 ημέρα Κυριακή και ώρα 21:30 στη Βόνιτσα η αναβίωση του εθίμου της μουσικής Βαρκαρόλας σε συνδυασμό με την 3η Γιορτή Ψαριού Αμβρακικού Κόλπου


Mια μαγική βραδιά θα απολαύσουν όσοι βρεθούν το Σάββατο 6 Αυγούστου 21.30 στην Βόνιτσα
Θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ξεχωριστή –μελωδική Βαρκαρόλα στην ακροθαλασσιά της πόλης, στο λιμάνι της Βόνιτσας.
Η βαρκαρόλα, ή βαρκαρρόλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία, είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής, που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα.
Η ποιοτική αυτή εκδήλωση που είχε τεράστια επιτυχία το 2015 αλλά και το 2016 με χιλιάδες κόσμου να την παρακολουθεί, θα συνεχιστεί και φέτος προσελκύοντας πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών που θα γεμίσουν την παραλία και απολαμβάνουν ένα δροσερό βράδυ με τις ονειρεμένες καντάδες στα νερά του Αμβρακικού και δοκιμάζοντας ντόπιες πίτες και ψάρια Αμβρακικού Κόλπου.
Όλα θα ξεκινήσουν από το λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου Βόνιτσας στις 21.15. Εκεί τα ψαροκάικα του Αλιευτικού Συλλόγου Αλιέων Βόνιτσας μαζί με τις βάρκες ιδιωτών και τα παιδιά του Ναυταθλητικού ομίλου Βόνιτσας θα ξεκινήσουν υπό τους ήχους καντάδων με κατεύθυνση το φάρο και την παραλία της Βόνιτσας.
Στις βάρκες θα έχουν την δυνατότητα να μπουν μικροί και μεγάλοι. Θα πρέπει να βρίσκονται στο λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου Βόνιτσας από τις 21.00 έτσι ώστε να μοιραστούν στις βάρκες και να ακολουθήσουν την Βαρκαρόλα .
Οι βάρκες με τους κανταδόρους όταν θα περάσουν το φάρο της Βόνιτσας και μπουν στο λιμάνι της παραλίας Βόνιτσας θα βολτάρουν αρκετές φορές κατά μήκος του λιμανιού.
Οι πυρσοί , τα βεγγαλικά και οι ήχοι των καντάδων θα δημιουργήσουν πραγματικά μια υπέροχη ατμόσφαιρα που αξίζει να παρακολουθήσετε.
Εκπλήξεις αναμένονται και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο HOBBYLAND που θα φωτίσουν τον ουρανό της Βόνιτσας και την θάλασσα του Αμβρακικού.
Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Ακτίου Βόνιτσας στην Βόνιτσα θα στηθεί γλέντι με την ορχήστρα του Βασίλη Κονίδα και την Ειρήνη Λώλου με καταγωγή από τα Παλιάμπελα .
Εκεί θα προσφερθούν δωρεάν ψητά ψάρια του Αμβρακικού κόλπου και παραδοσιακές πίτες από τις γυναίκες του συλλόγου γυναικών Βόνιτσας .
Το γλέντι θα κρατήσει μέχρι να φύγει και ο τελευταίος επισκέπτης .
Φέτος η ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ και η 3η Γιορτή Ψαριού Αμβρακικού Κόλπου γίνεται με την συνεργασία :
-Του Αλιευτικού Συλλόγου Αλιέων Βόνιτσας
-Του Συλλόγου Γυναικών Βόνιτσας
-Του Πολιτιστικό Σύλλογο HOBBYLAND
-Του Ναυταθλητικού Ομίλου Βόνιτσας
Και την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ( Π.Δ.Ε) που στηρίζει έμπρακτα εδώ και δύο χρόνια τις πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Λίγα λόγια για το έθιμο της Βαρκαρόλας :
Είναι το έθιμο που ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 60, από μια ομάδα γυναικών της Βόνιτσας που τότε ήταν μαθήτριες του εξατάξιου Γυμνασίου και συμμετείχαν στην Βαρκαρόλα που διοργάνωσε ο καθηγητής Βόρος και ο μουσικός δάσκαλος Θάνος.
Ήταν τότε αρχές της δεκαετίας του 60, όπου η Βόνιτσα με την καθοδήγηση του καθηγητή Βόρου είχε δραστηριότητες θεάτρου, μουσική παιδεία με πάνω από 70 μουσικά όργανα, μια άνοιξη που άφησε στις ψυχές όλων την νοσταλγία.
Οι μαθητές του Λυκείου Βόνιτσας Ζαχαράκης Βαγγέλης, Πιστιόλας Βαγγέλης, Σταματέλος Βασίλης και Παπαβασίλης Δημήτρης συντόνισαν τις νότες τους με την βοήθεια του Θεόδωρου Παυλάκου (συνθέτης και τραγουδιστής) και τα μουσικά τους όργανα άπλωσαν την μουσική για δύο ώρες στην παραλία της Βόνιτσας.
Βράδυ στην παραλία της Βόνιτσας, επτά μεγάλες βάρκες, δεμένες η μια πίσω από την άλλη, με αναμμένα φαναράκια κρεμασμένα στα κατάρτια και οι νότες από τα μουσικά όργανα με τις φωνές πολλών μαθητών ταξίδευαν από την βλύχα του Κάστρου , έφταναν στον φάρο και περνούσαν μέχρι και τον μόλο. Τα φώτα είχαν σβήσει και σε όλη τη παραλία είχε γεμίσει από κόσμο, που δε πίστευε αυτό που έβλεπε. Από την τελευταία βάρκα αφήνονταν μικρές σχεδίες με αναμμένα κεράκια, ώστε στο τέλος της Βαρκαρόλας, τα νερά του Αμβρακικού ήταν μια μικρή πανδαισία.
Ο φάρος ήταν στολισμένος και περίμενε τους μουσικούς και τον κόσμο για να συνεχιστεί εκεί η γιορτή. Κατά μήκος της παραλίας ο σύλλογος γυναικών Βόνιτσας είχε ετοιμάσει και πρόσφερε τοπικά εδέσματα.
Σας περιμένουμε όλους να ταξιδέψουμε στην μουσική πανδαισία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στο φάρο Βόνιτσας και να γευτούμε τα ψητά ψάρια και τις πεντανόστιμες πίτες από τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Βόνιτσας.
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ