xioni-ellada
Xιόνια, ισχυροί βοριάδες και κυρίως ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας είναι το σκηνικό του καιρού και σήμερα Τετάρτη.
Στην Αττική από χθες το μεσημέρι έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στην Πάρνηθα ενώ σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων ρίχνει χιονόνερο.
Στα λευκά έχει ντυθεί η Πάρνηθα, με το χιόνι να έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα.
Η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έφτασαν και στην Αττική, με την χιονόπτωση να κάνει την εμφάνισή της στα ορεινά του λεκανοπεδίου.Από το πρωί χιονίζει στη Θεσσαλονίκη. Πυκνό είναι το χιόνι που πέφτει περιφερειακά του κέντρου της πόλης, στο Πανόραμα και στο Ωραιόκαστρο ενώ από χθες το βράδυ κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.
Παγετός και χιονοπτώσεις στην Αλεξανδρούπολη
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στον Χορτιάτη, το Φίλυρο, το Ασβεστοχώρι και την Εξοχή. Στον δήμο Ωραιοκάστρου αποφασίστηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ώρα μαθημάτων σε κανένα σχολείο του δήμου ενώ θα παραμείνουν κλειστά το 1ο και 2ο λύκειο Ωραιοκάστρου, το 1ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου καθώς επίσης ο παιδικός σταθμός του Μελισσοχωρίου. Το αεροδρόμιο Μακεδονία λειτουργεί ωστόσο χθες το απόγευμα δώδεκα πτήσεις προς το αεροδρόμιο ακυρώθηκαν λόγω χαμηλής νέφωσης.
Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από χίλια μέτρα, το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους,ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς. Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους, έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι.
Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου. Οι ισχυροί άνεμοι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων έχουν δημιουργήσει μεγάλο κυματισμό στη λίμνη Παμβώτιδα και σταμάτησαν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησί.
Η συνεχής χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -3 βαθμούς και ο παγετός στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 8ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στον δρόμο που συνδέει το δημοτικό διαμέρισμα του Αετού με το Νυμφαίο Φλώρινας. Ακόμη, κλειστά θα είναι τα σχολεία στο δήμο της Φλώρινας, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Σε άλλες περιοχές τα σχολεία θα ανοίξουν μία ώρα αργότερα.
Δείτε σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Στα Χάνια, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη από τα ξημερώματα και μετά, ενώ η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρωινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς.
Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια… πάγου σε χωριό της Κρήτης
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου, στις Αγριόλευκες, το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστά, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αφού σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν αλατιέρες και αποχιονιστικά μηχανήματα και καθαρίζουν τους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου.
Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, ωστόσο, συνιστάται σε όσους οδηγούς πρόκειται να κινηθούν στα ορεινά της Μαγνησίας να έχουν προμηθευτεί με αντιολισθητικές αλυσίδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο ανατολικό Πήλιο στον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου προς την πλευρά του Αιγαίου.
Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, χιόνι πέφτει και στα χαμηλά του Πηλίου, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί στα λευκά η Μακρυνίτσα, η Πορταριά, το Κατωχώρι, οι Σταγιάτες και άλλα χωριά με χαμηλό υψόμετρο.
Χιόνι τις πρωινές ώρες έπεφτε και στα προάστια του Βόλου, Ανακασιά, Ανω Βόλος και ‘Αλλη Μερια, αφού η θερμοκρασία ήταν στο 0, ενώ στο κέντρο του Βόλου η θερμοκρασία έπεσε στους 2 βαθμούς και από χθες το βράδυ πέφτει ασταμάτητα χιονόνερο. Χιονόπτωση σημειώνεται και στην Οθρυ, όπου στην Ανάβρα ,στα σύνορα Μαγνησίας-Φθιώτιδας, το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Κεραμίδι, στα ορεινά Μαγνησίας -Λάρισας, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση. Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Αλλη Μερια, Ζαγορά, Ξουρίχτι και Μούρεσι, λόγω του χιονιά.
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο.
Που θα χιονίσει τις επόμενες ώρες
Το κύμα της κακοκαιρίας που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο από τα δυτικά, φέρνοντας ουσιαστικά τον χειμώνα συνεχίζει την «επέλασή» του.
Οπως εξηγεί στο Real.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τα κύρια στοιχεία του καιρού σήμερα θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπου χθες χιόνισε σε αρκετές πόλεις, αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες.
Ο καιρός, όμως, γρήγορα θα βελτιωθεί, ωστόσο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας το θερμόμετρο θα δε θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς, (στη δυτική Μακεδονία και το μεσημέρι κοντά στο μηδέν).
Στα ανατολικά ηπειρωτικά αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (κυρίως Κεντρική Στερεά, Πήλιο, Φθιώτιδα, ορεινή Πελοπόννησο). Από το μεσημέρι, πάντως, τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα νοτιότερα και θα εξασθενήσουν.
Σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα εκδηλώνονται ακόμα καταιγίδες τις πρωινές ώρες, ενώ στα ορεινά της Κρήτης αναμένονται και χιονοπτώσεις.
Στην Αττική προβλέπεται συννεφιά με βροχή ή χιονόνερο αλλά και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και πιθανόν στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα.
Η θερμοκρασία σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς, στα ανατολικά και βόρεια αναμένεται να είναι έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Οι άνεμοι στον Ευβοϊκό θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ.
Στην Θεσσαλονίκη τα φαινόμενα (χιονόνερο,χιόνι) γρήγορα θα σταματήσουν και αναμένεται να βγει και ήλιος με πολύ κρύο βέβαια (μέγιστη 5 βαθμοί).
Από την Πέμπτη ο καιρός αναμένεται να είναι ηλιόλουστος στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με πολύ κρύο στα κεντρικά και βόρεια (ακόμα και -10 στη Φλώρινα), κρύο και στις υπόλοιπες περιοχές με συννεφιά και κάποια ασθενή φαινόμενα κυρίως σε ορεινές περιοχές της Κρήτης που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Παρασκευή με το θερμόμετρο στα νότια να ξαναφτάνει τους 15-17 βαθμούς.
Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η θερμοκρασία και το Σαββατοκύριακο.



MADATA.GR

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *