Στο δρόμο βγαίνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. «Δίνουμε μάχη για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις μας και οι οικογένειές μας. Για να υπάρχει αύριο πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας. Για να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια.» δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι.
Οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, δηλαδή οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι: Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης, και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός ενώνουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους και επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Κύριο αίτημα, να δοθούν ενισχύσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα 2017. Αλλά και: Να δώσει το Υπουργείο μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και να ληφθεί μέριμνα να δοθούν στους κτηνοτρόφους και επιπλέον βοσκότοποι με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης των βοσκοτόπων. Kai Άμεση απόδοση των αποζημιώσεων των ζημιών από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.
Αποζημιώσεις σε λίγους, απόγνωση σε πολλούς
Αναλυτικότερα, όπως εξηγούν, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα (έντονες χιονοπτώσεις και τον ολικό παγετό για μεγάλο χρονικό διάστημα) ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν. Αποφασίστηκε ότι οι κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας για την ενίσχυση αυτή είναι 1.650.
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. «Το μικρό αυτό νούμερο δικαιούχων προκύπτει από τους όρους που έθεσε το ΥΠΑΑΤ, δηλαδή οι περιοχές που επλήγησαν να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόνο για τα αιγοπρόβατα και οι εκμεταλλεύσεις αυτές να είναι δηλωμένες ως αγελαίες. Η δικαιολογία για τους όρους αυτούς είναι ότι το διαθέσιμο ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα χρειαζόταν για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που πραγματικά είχαν πληγεί.»
Η άνιση μεταχείριση προβληματίζει
Παράλληλα, κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους της χώρας (εκτός ελαχίστων περιοχών) στο θέμα των βοσκοτόπων, με τις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στον υπολογισμό από το 2015 και μετά, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης και τις ενισχύσεις στη βιολογική κτηνοτροφία, τους νέους αγρότες με κατεύθυνση την κτηνοτροφία και σε όποιο μέτρο ή πρόγραμμα έχει σχέση με την πυκνότητα βόσκησης.
paseges.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *