Σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 στο Δήμο Ξηρομέρου, λαμβάνοντας και τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας κατά του covid19, πραγματοποιήθηκε η φιλοξενία της εκδήλωσης με θέμα «Κτηνοτροφία: Μέτρα ανάπτυξης και χρηματοδοτικά εργαλεία ΠΑΑ- Νομοθετικές πρωτοβουλίες ΥπΑΑΤ».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου,

συγκέντρωσε η ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της κτηνοτροφίας, καθώς και για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ προς την κατεύθυνση αυτή. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
 

Στον σύντομο χαιρετισμό του, στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης εξήρε την προσφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με την συναίνεση της δημοτικής αρχής προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα του Δήμου και των δημοτών του.

ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την κατάρτιση ενός περιφερειακού κτηνιατρικού γραφείου στην περιοχή του Ξηρομέρου ώστε να αποφεύγουν οι κτηνοτρόφοι την οποιαδήποτε δυσλειτουργία.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης καλωσόρισε την εκδήλωση και τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτώμενη από τον πρωτογενή τομέα. Μία σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την ενημέρωση για τα μέτρα ανάπτυξης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα προς τους αγρότες-κτηνοτρόφους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός αφού ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους, έκανε αναφορά στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Ξηρομέρου και προσωπικά με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη, συνεχίζοντας με την συνάντηση που είχε με την επιτροπή αγώνα για την ΠΟΑΥ. Για την συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής έκανε αναφορά στην ειλικρινή συνεργασία με διάλογο προς την κατεύθυνση της επίλυσης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άποψή του, που είναι η ταυτόχρονη ανάπτυξη σε όλους τους παραγωγικούς τομείς με γνώμονα το σεβασμό προς τους πολίτες.
Περαιτέρω ο κ. Λιβανός έκανε αναφορά στον νέο νόμο για την αδειοδότηση των υπαρχουσών σταβλικών εγκαταστάσεων,που είναι και ο στόχος του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις σταβλικές υποδομές των κτηνοτρόφων. Η δυνατότητες της κτηνοτροφίας μέσα από τον χαρακτηρισμό των τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ, με αναφορά στο Τσαλαφούτι που έχει πάρει το δρόµο του για τη διεθνή αναγνώριση. Ο Υπουργός ζήτησε την συμμετοχή και την άποψη όλων στο νέο νομοσχέδιο που θα δοθεί προς διαβούλευση και αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ,τονίζοντας θέλουμε τις σκέψεις όλων στη δημόσια διαβούλευση.
ο Υπουργός περιέγραψε τις δυνατότητες στον νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε θα ψηφιζόταν σήμερα εάν δεν υπήρχε η πρόταση μομφής από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα. Στο νέο αναπτυξιακό νόμο -παρέχονται κίνητρα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους και θεσπίζονται αντίστοιχα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, -εξειδικεύονται τα είδη, το περιεχόμενο και ο τρόπος καταβολής των προβλεπόμενων ενισχύσεων προσδιορίζοντας τις πηγές χρηματοδότησης, -καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στα προβλεπόμενα καθεστώτα χορήγησης ενισχύσεων (δικαιούχοι, ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων, υποβολή αίτησης, αξιολόγηση κ.λπ.), -εξειδικεύονται τα επιμέρους καθεστώτα χορήγησης ενισχύσεων με καθορισμό του σκοπού, των υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων, των επιλέξιμων δαπανών, των ειδών και ποσών ενισχύσεων, των δικαιούχων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λιβανός μίλησε για την αύξηση στην τιμή πώλησης του γάλατος που είναι αποτέλεσμα των ελέγχων του ΥΠΑΑΤ, το αγροτικό τιμολόγιο στο ρεύμα, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και για έργα υποδομής που υπάρχουν στο σχεδιασμό του Υπουργείου και αφορούν την αξιοποίηση του νερού που είναι απαραίτητο για τον πρωτογενή τομέα.

 

Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μανέτας Νικόλαος ανέλυσε τα νέα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για το τρέχον ΠΑΑ.

Τον νέο νόμο 4859/2021 για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ανέλυσε η κ. Αντιπάτη Αικατερίνη. Ο σκοπός του νέου νόμου είναι η απλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καθώς και μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ο νέος νόμος αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο σύμμαχο των κτηνοτρόφων για την τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης μίλησαν ο κ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος για τα χρηματοδοτικά εργαλεία η κ. Τσαβαρά Ελένη για τα βιολογικά προϊόντα και ο κ. Τσιατούρας Ευθύμιος.

Κλείνοντας ο δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Λιβανό για την εκδήλωση για τον τρέχον ΠΑΑ, που ξεκινά το ταξίδι της ενημέρωσης από τον Δήμο Ξηρομέρου.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

xiromeronews.

Από xiromeropress