Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου 2020, στις 16:50
«Θέρμο και Τριχωνίδα: Η ομορφιά του άγνωστου»

Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, έχει τη δύναμη να σε ταξιδεύει με χίλιους δυο τρόπους κι ας μη διεκδικεί τα πρωτεία της τουριστικής προβολής. Βρεθήκαμε σε μέρη τόσο κοντά και συγχρόνως τόσο μακριά από τις σύγχρονες ανέσεις. Σε μέρη τόσο ανέγγιχτα και συγχρόνως τόσο αγαπημένα από τους ανθρώπους που τα ζουν, τα διατηρούν και τα προστατεύουν. Στο δυσπρόσιτο, ημιορεινό χωριό Δοσούλα, στην περιοχή του Θέρμου, περάσαμε στην απέναντι όχθη του Εύηνου, μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, το καρέλι! Mας βοήθησε ο Δημήτρης, ο «φάρος» αυτού του τόπου που δύσκολα κρατά τους ανθρώπους του.
Η ομορφιά που προσφέρει το τοπίο εδώ είναι σπάνια, όπως σπάνιο είναι και το θέαμα του μεσαιωνικού γεφυριού της Αρτοτίβας, το αρχαιότερο γεφύρι από όσα σώζονται στην περιοχή της Ναυπακτίας και ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας.

Κι από εκεί βρεθήκαμε στην άκρη του Θέρμου, στο Μύλο του Στούκα, στον μοναδικό νερόμυλο της περιοχής που λειτουργεί κανονικά. Αλέσαμε καλαμπόκι και φτιάξαμε ψωμί με την αεικίνητη Σοφία που συνδυάζει την επιστήμη της Ψυχολογίας, με την επιστροφή στη φύση και στην παράδοση.

H βόλτα στην περιοχή γύρω από το Θέρμο, έκλεισε στο «πέλαγος της Αιτωλίας» στην Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη, λίμνη της Ελλάδας, πολύ καθαρή και με απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Βρεθήκαμε στο σημείο Δογρή απ’ όπου ξεκινούν όλες οι ναυταθλητικές δραστηριότητες. Γνωρίσαμε τους ανθρώπους του αθλητικού συλλόγου Τρίτωνα Αγρινίου, που ειδικεύεται στο Wakeboard, και ζήσαμε για λίγο μια άλλη διάσταση αυτής της απέραντης αλλά γραφικής λίμνης.

Στον τόπο του Κοσμά του Αιτωλού, με τα αρχαία θέατρα, τους βυζαντινούς ναούς, τα κάστρα, τα καταπράσινα βουνά και τα πλούσια νερά, δεν γίνεται να έρθει κανείς μια φορά. Δεν θα σε αφήσουν άλλωστε οι άνθρωποί της, γραφικοί και την ίδια στιγμή σύγχρονοι, που ασκούν πάνω σου την ίδια γοητεία που ασκεί ο ξεχωριστός αυτός τόπος.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress