Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ«Συμφωνία Ελπίδας» Δήμου Ακτίου Βόνιτσας : Περί δημοτικών τελών.

«Συμφωνία Ελπίδας» Δήμου Ακτίου Βόνιτσας : Περί δημοτικών τελών.

Περί δημοτικών τελών.
Στο χθεσινό συμβούλιο αποδοκιμάσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής, για διατήρηση σταθερών των δημοτικών τελών, καθότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που βλέπει το διαθέσιμο εισόδημα να μειώνεται και τις τιμές των βασικών αγαθών ν’ ανεβαίνουν. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η ίδια δημοτική αρχή είχε προβεί σε σημαντική αύξηση δημοτικών τελών κατά την προηγούμενη θητεία της.
Ταυτόχρονα, δεν ψηφίσαμε ούτε την πρόταση της παράταξης «Κύμα Αλλαγής», η οποία προέβλεπε μειωμένο συντελεστή για μια συγκεκριμένη κατηγορία δημοτικών τελών και μόνον, κατά τρόπο οριζόντιο και χωρίς καμία επαρκή τεκμηρίωση για την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων, πράγμα που με βεβαιότητα θα οδηγούσε σε απόρριψη της σχετικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για λόγους νομιμότητας. Η πρόταση αυτή εξάλλου, χωρίς κοινωνικά κριτήρια, θα είχε ως αποτέλεσμα μια ελάχιστη μείωση (της τάξης των λίγων ευρώ ετησίως) στα δημοτικά τέλη, χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό αντίκρυσμα.
Εμείς πιστεύουμε σε μία κοινωνικά δίκαιη πολιτική δημοτικών τελών, με γενναία ελάφρυνση ή και ατέλεια για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα, πλήρη διαφάνεια, για το πού ξοδεύονται τα χρήματα των δημοτών.
Επιτελούμε το θεσμικό μας ρόλο ως αντιπολίτευση ευσυνείδητα και σοβαρά, με επίκεντρο τον πολίτη, καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις, στηρίζοντας ορθές πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας κάθε παθογένεια.
Η στάση αυτή ενοχλεί απ’ ό,τι φαίνεται, τόσο τη δημοτική αρχή, όσο και την παράταξη του κ. Κασόλα, οι οποίες κατά καιρούς μας έχουν κατηγορήσει για σύμπλευση με τους «άλλους», όταν δεν εξυπηρετούμε τους σχεδιασμούς τους. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται βέβαια δύο ουσιώδη:
Ότι από την πλευρά μας υπάρχει μια τεκμηριωμένη στάση, με κριτήριο το συμφέρον του πολίτη και όχι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.
Ότι εν τέλει, οι άλλες δύο παρατάξεις, είναι οι «ίδιοι» και όχι οι «άλλοι».
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ