Κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ύψους 600 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ και επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για όλο τον κλάδο του τουρισμού.

Έτσι οι εποχικές επιχειρήσεις (που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος- Σεπτέμβριος) δε θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παρέχει ευελιξία στην επιχείρηση να ορίσει το ωράριο εργασίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ σε μείωση του ωραρίου εργασίας ανά εβδομάδα, μήνα, ανά 15νθήμερο καθώς και σε εργασία με βάρδιες μπορούν να προχωρούν οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι τους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με μείωση ως 50% του ωραρίου εργασίας και επιδότηση μισθού από το κράτος.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό ανά μήνα.

Κατά την φάση υποβολής της αίτησης/δήλωσης ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, οι επιχειρήσεις δύνανται να δηλώσουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους:

Μείωση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα, (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς την εβδομάδα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας την εβδομάδα να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Η έναρξη της ημέρας υπολογισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας καθώς και η οργάνωση αυτού καθορίζονται από την επιχείρηση και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες διατάξεις περί χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ημέρες εντός της εβδομάδας.

Παράδειγμα: Αυτοτελής και ανεξάρτητη δήλωση του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης, ανά εργαζόμενο, με περίοδο ένταξης στον Μηχανισμό την εβδομάδα:

• Δηλώνεται το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο πχ. 40 ώρες για εργασία 5 ημερών.

• Δηλώνεται το ωράριο μειωμένης απασχόλησης που θα γίνεται με υπολογισμό στην περίοδο ένταξης, που είναι εν προκειμένω, η εβδομάδα. Η μειωμένη απασχόληση μπορεί να είναι κατ΄ ελάχιστον 50% του συνολικού συμβατικού χρόνου, ήτοι 20 ώρες.
Μείωση χρόνου εργασίας τον μήνα

Σε μείωση του χρόνου εργασίας για όλο τον μήνα ή και με διαφορετικό ωράριο κάθε εβδομάδα μπορούν να προχωρούν οι επιχειρήσεις.

Με μία Δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες Δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, τον μήνα

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς τον μήνα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας τον μήνα να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Στη Δήλωση πρέπει να αποτυπώνεται το σύνολο (άθροισμα) των συμβατικών ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο ανά μήνα, καθώς και το σύνολο μειωμένων ωρών εργασίας ανά μήνα. Η οργάνωση του χρόνου εργασίας στην περίοδο αναφοράς καθορίζεται από τον εργοδότη.

Η Δήλωση μπορεί να γίνει με 2 τρόπους: Α. Μια φορά, με μία Δήλωση στην αρχή του μήνα, με περίοδο ένταξης όλο τον μήνα ή Β. Με 4 ή περισσότερες Δηλώσεις (ανάλογα σε πόσες εβδομάδες επιμερίζεται ο μήνας), οι οποίες λειτουργούν τμηματικά και αθροίζονται στο τέλος του μήνα, προκειμένου να υπολογιστεί η μηνιαία πλέον μείωση του συνόλου των μηνιαίων δηλωθέντων συμβατικών ωρών. Και στις δύο περιπτώσεις η μείωση του χρόνου εργασίας τον μήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των μηνιαίων δηλωθέντων συμβατικών ωρών.
Μείωση ωραρίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Με χρόνο ένταξης οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του μήνα αναφοράς μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε μείωση του χρόνου εργασίας. Με μία Δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες Δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress