Το χωριό Σφεντύλι, η Ατλαντίδα της Κρήτης, είναι ένα χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, και εδώ και πολλά χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά από τα νερά του φράγματος Αποσελέμη. Πρόσφατα όμως, η στάθμη του νερού, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, και οι εικόνες κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου. Οι εικόνες από το drone με τα μισοβυθισμένα σπίτια του χωριού κόβουν την ανάσα..

Οι εικόνες πραγματικά καθηλώνουν… Ένα χωριό, μετά από τις δυνατές βροχοπτώσεις, αλλάζει.
Το χωριό Σφεντύλι, η Ατλαντίδα της Κρήτης, είναι ένα χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, και εδώ και πολλά χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά από τα νερά του φράγματος Αποσελέμη. Πρόσφατα όμως, η στάθμη του νερού, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, και οι εικόνες κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου. Οι εικόνες από το drone μεα τα μισοβυθισμένα σπίτια του χωριού κόβουν την ανάσα..
Ο μικρός αυτός οικισμός βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577, στον κατάλογο του Fr. Barozzi. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671) ο οικισμός (Isfendil) έχει 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες.
Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο Δήμο Μοχού, το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας και από το 1920 στον αγροτικό Δήμο Ποταμιών, και στην κοινότητα Ποταμιών από το 1928. Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου ήδη από το 1248.
πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *