Συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και λοιπών μονάδων ΑΠΕ στις τεχνητές λίμνες του Αχελώου θα πραγματοποιηθεί στη γέφυρα Τατάρνας με σύνθημα: «Σώστε τις Λίμνες του Αχελώου – όχι στο νέο ξεριζωμό».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση-κάλεσμα θα γίνει την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ., στην γέφυρα Τατάρνας.

 

Θα υπάρξει η δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία.

Αναλυτικά:

«Η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία συνεισφέρουν εδώ και πολλές δεκαετίες στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές αντισταθμίσεις.

Θυσιάστηκε μια για πάντα ένα τεράστιο τμήμα του θρυλικού ποταμού Αχελώου για την κατασκευή τριών (3) αλλεπάλληλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών, ήτοι Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 440+320+156= 916 MW, γεγονός που σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Πέραν της τεράστιας προσφοράς στον εξηλεκτρισμό της χώρας τα φαραωνικά αυτά έργα κανένα άλλο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν επιφέρει, καθώς ολόκληρη η γύρω περιοχή έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις των έργων αυτών (30 θανάσιμα δυστυχήματα, αφανισμός 15 χωριών, σεισμοί, κατολισθήσεις, περιβαλλοντική, οικονομική, & κοινωνική υποβάθμιση), συνετέλεσαν στον οριστικό ξεριζωμό της τοπικής κοινωνίας, στην μαζική αστικοποίηση και στην χαριστική βολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, στον οποίο δραστηριοποιούνταν οι τότε κάτοικοι. Έκτοτε, η εναπομείνουσα τοπική κοινωνία προσπαθεί διαρκώς να ορθοποδήσει, χρησιμοποιώντας τις ελάχιστες δυνάμεις που της έχουν απομείνει.

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα, ακριβώς πάνω στην χρονική στιγμή που δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του μοναδικής ομορφιάς λιμναίου τοπίου που κυριαρχεί πλέον στην περιοχή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δεύτερο ξεριζωμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑAΕY (https://geo.rae.gr/) στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν:

Πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου

Φωτοβολταϊκά στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας Αγράφων

Αντλησιοταμιεύσεις

Ανεμογεννήτριες

Η καταστροφή αυτή θα είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ολόκληρης της υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καθώς κάθε σπιθαμή γης και κάθε λίτρο νερού, δεσμεύονται μια για πάντα και μετατρέπονται σε αντικείμενα βιομηχανικής δραστηριότητας με μόνο σκοπό το εμπόριο ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων σας καλεί να συμμετάσχετε στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ., στην γέφυρα Τατάρνας.

* Για την διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο, θα υπάρξει η δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία. Οι κρατήσεις θέσεων, ανάλογα με τον τόπο αναχώρησης, γίνονται κατόπιν επικοινωνίας στα παρακάτω τηλέφωνα:

Αναχώρηση από:
– Αγρίνιο: 6946871356, 6941449675
– Καρπενήσι: 6989995773, 6972717726
– Αθήνα: 6974792318, 6987743206

Η παραπάνω διαδικασία δύναται να πραγματοποιηθεί και ψηφιακά, μέσω της συμπλήρωσης των στοιχείων σας στην παρακάτω φόρμα: Δήλωση συμμετοχής

ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ»

afisa digital jpg
Επίσημη αφίσα του συλλαλητηρίου

Από xiromeropress