Ένα ποσό κοντά στα 90 εκατ. ευρώ αναµένεται ότι θα κατευθυνθεί για την έκτακτη ενίσχυση κτηνοτρόφων που θα επιδοτήσει την αγορά ζωοτροφών, σύµφωνα µε τα όσα ανακοινώνονται το τελευταίο διάστηµα από κυβερνητικά στελέχη, κάτι που διευκολύνει µία ενίσχυση 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα.
Τα κιλά γάλακτος ανά Περιφέρεια το φίλτρο για τουσ δικαιούχους στην ενίσχυση των 12 ευρώ για αιγοπρόβατα

Το οριστικό ποσό θα προκύψει έπειτα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων µε την Κοµισιόν η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ενδεχόµενο αξιοποίησης του µοντέλου των συνδεδεµένων για τον υπολογισµό των ενισχύσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους φαίνεται να είναι το επικρατέστερο, έπειτα και από σχετικό πλάνο που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο. Όπως είναι γνωστό η συνδεδεµένη δίνεται για αιγοπρόβατα που παράγουν πάνω από 100 κιλά γάλα κατά µέσο όρο στην εκµετάλλευση. Ωστόσο, προκρίνεται και το µοντέλο περιφεριοποίησης των κιλών γάλακτος µε βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ -∆ήµητρα. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει και το τελικό συνολικό ποσό ενίσχυσης.

Τα µέχρι τώρα δεδοµένα θέλουν τους συνολικούς ενωσιακούς πόρους να ανέρχονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εξήγγειλε προ ολίγων ηµερών από την Καρδίτσα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Είναι γνωστό ότι από τα 110 εκατ. αυτά, τα 26 εκατ. προέρχονται από το Αποθεµατικό Κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο έχουν ήδη υπάρξει επίσηµες ανακοινώσεις που θέλουν την αξιοποίησή τους για την στήριξη Οµάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών, παραγωγούς βιολογικού επιτραπέζιου σταφυλιού, σταφίδας και οινοπαραγωγών στα νησιά πλην της Κρήτης.

Αυτό αφήνει 84 εκατ. ευρώ υπόλοιπο, ποσό το οποίο και προορίζεται για την στήριξη των κτηνοτρόφων.

Σε ό,τι αφορά το Μέτρο 21 των 84 εκατ. ευρώ, Σε περίπτωση που πράγµατι το υπουργείο κινηθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, τότε αναµένεται µια ενίσχυση της τάξης των 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα και των 120 ευρώ στις αγελάδες.

Η πορεία της ειδικής ενίσχυσης

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Αgrenda από τις διαχειριστικές αρχές, προς το παρόν η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο τροποποίησης των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να προβλεφθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 71 εκατ. ευρώ, συν την Εθνική συµµετοχή η οποία θα φέρει το τελικό ποσό κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί µόλις προβλεφθούν οι περιφέρειες που θα ενισχυθούν. Προς το παρόν δεν έχει σταλεί στην Ευρώπη ακόµη η 10η Τροποποίηση του ΠΑΑ που προβλέπει το σχετικό Μέτρο και ακόµη γίνονται «προσθαφαιρέσεις» για να χωρέσει. Παράλληλα φαίνεται πως και η επεξεργασία του δεν βρίσκεται σε κάποιο οριστικό στάδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οποιοδήποτε ποσό προβλεφθεί αυτό δεν θα το δουν στην τσέπη τους οι κτηνοτρόφοι εντός του καλοκαιριού.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Πέτρος Γκόγκος
Agronews

Από xiromeropress