Η Λεωφόρος Πατησίων υπήρξε αγαπημένος δρόμος των Αθηναίων αφού οδηγούσε στα προάστια, γεμάτα με κήπους και εξοχικές κατοικίες. Δύσκολα κάποιος σήμερα να φανταστεί την ομορφιά αυτής της λεωφόρου. Κι όμως, μνήμες της Πατησίων όπως ήταν τότε επιβιώνουν μέσα από τα ελάχιστα παλαιά κτίρια που διασώζονται. Αυτά τα κτίρια έχουν ιστορίες να πουν. Απλώς κάποιος πρέπει να τις ακούσει. Εμείς καταγράψαμε όσα χτίστηκαν προ της δεκαετίας του ’40 με σκοπό να αναδειχθούν, έστω και λίγο.
Πατησίων 348 & Λασκαράτου 2

Η παλαιότερη σωζόμενη «πολυκατοικία» της Αθήνας. Χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Διαθέτει δύο ορόφους και οκτώ διαμερίσματα και κατοικείται ακόμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρει η νεοκλασική της δομή, η λεπτομερειακή της διακόσμηση στις προσόψεις και τα ανθοστολισμένα της μπαλκονάκια. Έχει κηρυχθεί διατηρητέα αλλά χρήζει ανακαίνισης.
Πατησίων 326

Γνωστή ως Βίλα Κλωναρίδου, χτίστηκε στά τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Πατησίων. Αποτέλεσε εξοχική κατοικία των αδελφών Κλωναρίδη, γνωστών για το εργοστάσιο ζυθοποιίας. Εγκαταστάθηκαν στη βίλα το 1902, όταν χτίστηκε και το εργοστάσιό τους στο ίδιο οικόπεδο. Αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία της Φιξ και το 2000 κατεδαφίστηκε απρόοπτα. Σήμερα σώζεται μόνο η βίλα σε κακή κατάσταση και έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ακόμη τοιχογραφίες, οροφογραφίες, ακριβά μάρμαρα και λεπτομερείς ταμπλάδες.
Πατησίων 265 & Σκιάθου

Ένα μικρό τριώροφο κτίριο με νεοκλασική πρόσοψη που ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Κρίνοντας από την αρχιτεκτονική του μορφή, πρέπει να χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα στεγάζει μεσιτικό γραφείο, ενώ παραμένει άγνωστη η ιστορία του κτιρίου ακόμη και στους ίδιους τους ένοικους.
Πατησίων 265 & Σκιάθου

Ένα μικρό τριώροφο κτίριο με νεοκλασική πρόσοψη που ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Κρίνοντας από την αρχιτεκτονική του μορφή, πρέπει να χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα στεγάζει μεσιτικό γραφείο, ενώ παραμένει άγνωστη η ιστορία του κτιρίου ακόμη και στους ίδιους τους ένοικους.
Πατησίων 236 & Αμοργού

Χτισμένη το 1926 από τον αρχιτέκτονα Ηλία Γεωργόπουλο, αυτή η πολυκατοικία ξεχωρίζει από τις άλλες χάρη στην ημικυκλική διαμόρφωση της γωνίας της. Ο τρίτος όροφος ξεχωρίζει από τους άλλους δύο καθώς φέρει κόκκινες εσοχές στα γωνιακά παράθυρα και ένα ενιαίο μπαλκόνι. Η μοναδική της αρχιτεκτονική αισθητική προτείνει μία επιρροή από το μοντερνισμό. Σήμερα στεγάζει καταστήματα, γραφεία και φροντιστήρια.
Πατησίων 232 & Μ. Νομικού

Το τριώροφο αυτό κτίριο ανακαινίστηκε πρόσφατα καθώς ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος βρίσκονταν σε κακή κατάσταση. Οικοδομήθηκε λίγο πριν τη δεκαετία του ’30 και σήμερα στεγάζει ένα καφεκοπτείο και καταστήματα.
Πατησίων 204 & Καλομοίρη

Το δυσδιάκριτο αλλά αξιόλογης αισθητικής κτίριο βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τα δέντρα στη διασταύρωση με την οδό Καλομοίρη. Τριώροφο, κατοικείται στους επάνω ορόφους αλλά φέρει φθορές σε διάφορα σημεία, κυρίως στην κορυφή. Φαίνεται να χτίστηκε στα χρόνια πριν τον Μεσοπολέμο.
Πατησίων 153 & Αγίου Μελετίου

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα κτίρια επί της Πατησίων. Δεσπόζει ακριβώς απέναντι από το σπίτι του Μεταξά. Περιλαμβάνει μία περίπλοκη σύνθεση εκλεκτικιστικών διακοσμήσεων, όπως εξώστες και εσοχές. Άγνωστο παραμένει πότε ακριβώς χτίστηκε και ποιοι το κατοίκησαν στο παρελθόν. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο.
Πατησίων 72 & Εμμ. Αντωνιάδου

Παρά τη γωνιακή της θέση, η διώροφη κατοικία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, εγκαταλελειμμένη και κρυμμένη από τα δέντρα και τις ξύλινες πέργκολες που έχουν τοποθετηθεί για την ασφάλεια των πεζών. Κρίνοντας από την αρχιτεκτονική του χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Τα πράσινα παράθυρα διατηρούν το χρώμα τους. Δεν είναι γνωστή η ιστορία του κτιρίου αλλά φαίνεται να έχει ζήσει πολλά.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *