Ένα πολύ γνωστό Πανδοχείο ( το χάνι) βρισκόταν στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, ήταν για διανυκτέρευση ταξιδιωτών, σημείο ξεκούρασης περαστικών πολλές φορές με τα κάρα τους κουβαλώντας εμπορεύματα Βελανίδια ,ελιές ,στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου ξεκουραζώνταν τα ζώα με τα φορτία που κουβαλούσαν ,και οι ίδιοι. Ερχόταν από τα χωριά τού Ξηρομέρου Μαχαλά Ζάφτσα και απο αλλού ξεκουράζονταν και συνεχίζανε για το λιμάνι του Αστακού να πουλήσουν σε καράβια που περίμεναν το εμπορευμά τους.


ΤΟ Χάνι-πανδοχείο υπήρχε στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου από το 1870 έως τον πρώτη 20ετια του 20ου αιώνα και το είχε ο Σωτήρης ΤΖΟΒΟΛΑΣ και το συνέχισε να το δουλεύει ο γιός του Χρήστος ΤΣΟΒΟΛΑΣ( πίσω από το παντοπωλείο που είχε ο Μπάρμπα Νίκος ΤΖΟΒΟΛΑΣ σήμερα είναι κλειστό).
Το Χάνι είχε προηγηθεί του παντοπωλείου το μεν πρώτο είχε κατασκευαστεί το 1870 ενώ το Παντοπωλείο που υπάρχει και σήμερα κλειστό χτίστηκε το 1938
Αναφέρει ότι και από τα πρώτα χρόνια του 1800 ο περιηγητής ΛΗΚ είδε Πανδοχείο-Χάνι που πέρασε από το Ξηρομέρου
ΤΟ Χάνι ( πανδοχείο ) είναι τουρκική και περσική λέξη
πού σημαίνει,ξεκούραση Διαβατών και τον ζώων τούς για λίγες ώρες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, στο Ξηρομέρο ήταν το λιμάνι του Αστακού ( Δραγαμέστο έως το 1835)
Βασιλόπουλο Ξηρομέρου

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *