ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

κοστανταρας

«Ο φαντασμένος» ήταν η τελευταία ταινία που γύρισε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως πρωταγωνιστής, με την Finos Film, το 1973.

Η συνεργασία των δύο πλευρών μέτρησε δεκάδες ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Κωνσταντάρας και Φίνος πορεύθηκαν μαζί για 33 ολόκληρα χρόνια, αφού η συνεργασία τους είχε ξεκινήσει το 1940 με την ταινία «Το τραγούδι του χωρισμού».

Ήταν μια επαγγελματική σχέση άκρως επιτυχημένη, από την οποία και οι δύο πλευρές άντλησαν οφέλη. «Ο φαντασμένος» ασχολήθηκε με ένα θέμα πολύ επίκαιρο εκείνη την εποχή, που είχε να κάνει με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο. (Σύμπτωση; 41 χρόνια μετά, το θέμα είναι και πάλι στην επικαιρότητα, με την Ελλάδα να ευελπιστεί σε κέρδη από την εκμετάλλευσή τους, αλλά…φευ!).

Η υπόθεση της ταινίας θέλει τον Μάκη Καρασίνη (Λάμπρος Κωνσταντάρας) να είναι ένας υπερφίαλος επιχειρηματίας που πέφτει θύμα μίας φάρσας, πιστεύοντας ότι στο κτήμα του υπάρχει πετρέλαιο.
Με την επιπολαιότητα που τον χαρακτηρίζει, μπλέκει με έναν απατεώνα και ιδρύει μια εταιρεία πετρελαιοειδών και προσλαμβάνει υπαλλήλους. Σύντομα όμως θα φανεί η αλήθεια και ο Μάκης θα προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Είναι εξαιρετικός ο τρόπος που ο Κωνσταντάρας αποτυπώνει στο φιλμ τον χαρακτήρα του επιπόλαιο, ενός ανθρώπου που κάνει την τρίχα-τριχιά, που βαδίζει μόνο με τις προσδοκίες του και όχι με τον ρεαλισμό. Κάτι που στο τέλος πληρώνει όχι μόνο ως οικονομική ζημία, αλλά και ως φθορά στις σχέσεις του με τους δικούς του ανθρώπους, την κόρη του και την γραμματέα του, που τον αγαπούν.

Το σενάριο ήταν του Ανδρέα Βλασσόπουλου και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Μαζί με τον Κωνσταντάρα, στον «Φαντασμένο» πρωταγωνιστούν ακόμα οι Μπέτυ Αρβανίτη, Κώστας Ρηγόπουλος, Νόρα Κατσέλη, Ρίτα Μπενσουσάν, Θεόδωρος Ντόβας, Κώστας Παληός, Μίτση Κωνσταντάρα, Νίκος Κικίλιας, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Κωνσταντής, Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Συνοδινός, Δημήτρης Ζακυνθινός, Λάζος Τερζάς.

Η μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία εμφανίζεται να τραγουδά ο Στράτος Διονυσίου, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στον κινηματογράφο.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου του 1973 και έκοψε 95.655 εισιτήρια.
πηγη http://ellinikoskinimatografos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *