Tην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψής τους.

Λόγω της αυριανής έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής (ανακοινώθηκε μετά την επίσης μη προγραμματισμένη, αλλά επιβεβλημένη από την εικόνα της επιδημίας σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό), μετατέθηκε κατά μία ημέρα η προγραμματισμένη κάθε Τετάρτη σύσκεψη των επιδημιολόγων.

Τα συμπεράσματά τους και οι διαπιστώσεις τους θα τεθούν αύριο υπόψιν όλων των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι θα κληθούν να εισηγηθούν και πάλι μέτρα και λύσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας που φαίνεται να κινείται πια ανεξέλεγκτα.

Ο ρυθμός επιβεβαίωσης νέων κρουσμάτων στην Αττική που είναι η βασική εστία της «πυρκαγιάς» του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και σε δεκάδες άλλες περιοχές, προοιωνίζει ακόμη πιο δύσκολες επιδημιολογικά ημέρες.

Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Κατά πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις.

Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το μέτρο της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Κατ’ ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων.

Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ζητώντας την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και τη διαχείριση του συνόλου των ΜΕΘ «αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γιαννάκος, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (02/03/2021), κενές κλίνες υπήρχαν 2 στο ΚΑΤ, 1 στο «Γεννηματάς», 2 στον «Ερυθρό Σταυρό», 3 στο «Σωτηρία», 7 στο «Αττικόν».
Από το απόγευμα, 7 κλίνες μπαίνουν στο σύστημα από το Ιπποκράτειο.

«Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο»
«Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο. Στο Αττικό είναι επικίνδυνη η διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού. Στη χθεσινή εφημερία γέμισαν οι κλινικές κορονοϊού, βραχείας (νοσηλείας). Νοσηλεύουν θετικά περιστατικά και ύποπτα κρούσματα στην παθολογική κλινική που υπάρχουν 19 ασθενείς άλλων παθήσεων και μάλιστα κάποιοι αιματολογικοί ασθενείς. Έχουμε ήδη 9 ασθενείς που κόλλησαν. Χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους με κίνδυνο διασποράς του ιού. Χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους, περιστατικά κορονοϊού με άλλων παθήσεων. Είναι και ευχαριστημένη η διοίκηση του Αττικού που αναπτύχθηκαν μόνο 41 ράντζα χθες στην εφημερία!», ανεφερε ο κ. Γιαννάκος.

«Να επισημάνω σήμερα το πρωί κατά την επίσκεψή μου στο Αττικό, με πλησίασαν συνάδελφοι κατάκοποι και ιδρωμένοι από την ένταση της δουλειάς τη νύχτα, να μου πουν για την αδικία της μη ένταξής μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίσης, μία συνάδελφος μου είπε ότι μπορώ να βγω και σήμερα στη σύνταξη, αλλά δεν θα λιποτακτήσω, δεν θα αφήσω μόνος τους συναδέλφους. Και αυτό το κάνουν πράξη 5.000 συνάδελφοι που δικαιούνται σύνταξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κατά τον κ. Γιαννάκο, για να αρθεί το lockdown πρέπει να αυξηθούν τα τεστ.

«Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες με κορονοϊό, πολλοί εργαζόμενοι από τις ίδιες δουλειές, από γηροκομεία που βαπτίζονται γενικές κλινικές και έτσι δεν έγινε εμβολιασμός. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο της Άρτας γέμισε με 25 περιστατικά κορονοϊού, όταν την περασμένη εβδομάδα είχε 3 ασθενείς. Ήδη 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ετοιμάζουν άλλη μία κλινική κορονοϊού, ενώ ΜΕΘ covid δεν έχουν».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής
«Οι ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες. Άνοιξαν προχθές 9 κλίνες στο «Αγία Όλγα» με μετατροπή γενικής και γέμισαν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας τα εξής:

– 14 κλίνες στον «Ερυθρό Σταυρό» επίσης με μετατροπή, γέμισαν οι 12.

– Στο ΚΑΤ αυξήθηκαν σε 28 και σε δύο ημέρες νοσηλεύονται 26.

– Στον «Ευαγγελισμό» πρόσθεσαν 2 κλίνες, στη ΜΑΦ γεμάτα όλα.

– Στο «Σωτηρία» έχουν αυτή τη στιγμή 3 κλίνες κενές, σε λίγο θα γεμίσουν.

– Στο «Αττικό» δώσανε σήμερα 10 νέες κλίνες ΜΕΘ, με μετατροπή της γενικής και ήδη γέμισαν οι 3 κλίνες. Η εκτίμηση είναι ότι έως αύριο δεν θα υπάρχει καμία. Το «Αττικό» έμεινε με 5 κλίνες γενικής ΜΕΘ.

ΚΑΤ: 26 ασθενείς στις 28 κλίνες.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 Κλίνες.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 15 ασθενείς στις 16 κλίνες.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες.

ΣΩΤΗΡΙΑ: 81 ασθενείς στις 84 κλίνες.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 46 ασθενείς στις 46 κλίνες

ΝΜΙΤΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: από απόγευμα 4 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες.

ΑΤΤΙΚΟ: 36 ασθενείς στις 43 κλίνες.

ΚΕΝΕΣ: 19.

Κικίλιας: Άμεσα περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα – Στο τραπέζι και η επίταξη
Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, τονίζοντας πως το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση και οι υγειονομικοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια.makeleio.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *