Φαντάζεται κανείς την πλατεία Συντάγματος με εργαστήρια, χαλκουργεία, λουτρικά συγκροτήματα, νεκροταφεία και τον ποταμό Ηριδανό; Ετσι ήταν κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλέους.
Τις γνώσεις μας για το σημερινό κέντρο των Αθηνών πλούτισε δραστικά μια σεμνή, μαχητική, εργατική, εξαιρετική αρχαιολόγος. Η Ολγα Ζαχαριάδου.
Δεκαεπτά σκάμματα είναι το «ρεκόρ» της κ. Ζαχαριάδου. Τόσα επιτηρούσε ταυτοχρόνως στις ανασκαφές του μετρό εκ μέρους της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της οποίας υπήρξε βασικό στέλεχος επί σειρά ετών.
Πρόσφατα, αποχαιρέτησε τους συναδέλφους της και συνταξιοδοτήθηκε. Αφησε σημαντικές υποθήκες και παρακαταθήκες με το προσωπικό της παράδειγμα και την επιστημοσύνη της, αλλά και βασικές υποδείξεις. Ανάμεσα στις τελευταίες, η θέση του Λυκείου της αρχαίας Αθήνας.
«Εχουμε τη σημαντική ανακάλυψη που οριοθετεί τις ανατολικότερες παρυφές του γνωστού γυμνασίου» (σ.σ.: στο οικόπεδο της Ρηγίλλης), είπε σε ομιλία της στην Αρχαιολογική Εταιρεία. «Γνωρίζουμε ότι το Λύκειο ήταν ένας αναπεπταμένος χώρος στα ανατολικά της πόλης, έξω από τα τείχη, κοντά στον Ιλισό και στις πηγές του Ηριδανού. Επομένως, μπορεί να υποστηριχθεί με αρκετή βεβαιότητα ότι τα νότια κράσπεδα του Εθνικού Κήπου και του Ζαππείου προβάλλουν ως οι πιθανότερες θέσεις του γνωστού γυμνασίου. Με αρχικό πυρήνα το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα, αλλά και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που το πλαισίωσαν αργότερα, όπως οι στοές, ο δρόμος, οι βιβλιοθήκες, οι κήποι».
Η Ολγα Ζαχαριάδου, αθόρυβη και με τεράστια προσφορά, μιλά μετά λόγου γνώσεως. Εχει ανασκάψει το Σύνταγμα, τη Βουλή και τμήμα του Εθνικού Κήπου, τις πλατείες Κοραή και Κοτζιά κ.ά. Φρόντισε επίσης, με τους συνεργάτες της, ώστε τα αρχαία να προστατευτούν και κάποια να εκτίθενται σε σταθμούς και στο έδαφος (Σύνταγμα, Λεωφόρος Αμαλίας, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου).
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημείωσε με ειδική ανακοίνωσή του την αποχώρηση της Ολγας Ζαχαριάδου από την ενεργό υπηρεσία και από το Διοικητικό του Συμβούλιο, όπως και την αποχώρηση του ετέρου αντιπροέδρου Δημήτρη Καζιάνη.
Αγγελική Κώττη, Σεπτέμβριος 2013
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *