vonitsa5
Τι κοινό μπορεί να έχουν η Κλεοπάτρα και ο Αλή Πασάς; Το εξής ένα: το πέρασμά τους από την ιστορική Βόνιτσα, έστω και με κάποιους (αρκετούς) αιώνες διαφορά ο ένας απ’ τον άλλο. Ερχεσαι μετά από κάμποσα χιλιόμετρα στροφών από την Αμφιλοχία και την αναγνωρίζεις από το νησάκι της Κουκουμίτσας που αντικρίζεις ύστερα από την τελευταία στροφή, ίσως στο σημείο με την καλύτερη θέα στην πόλη.
%ce%b2%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b11
Η Βόνιτσα είναι μια όμορφη κωμόπολη στα νότια παράλια του Αμβρακικού, πολύ κοντά στην εμπασιά του μεγάλου κόλπου. Σήμα κατατεθέν της το κάστρο, που συνταιριάζει κάτι από όλους όσοι ιστορικά πέρασαν από δω. Το θεμελίωσαν οι Βενετοί τον 11ο αι., με τη σύμφωνη γνώμη των τότε βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου οχυρωματικού σχεδίου για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, από την Πρέβεζα και τη Λευκάδα μέχρι τη Ναύπακτο.
Το κάστρο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, είναι επισκέψιμο (υπάρχει ωράριο λειτουργίας, όχι όμως και εισιτήριο), αποτελεί κύτταρο πολιτισμού χάρη στα συχνά δρώμενα και τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί, ενώ από τις πολεμίστρες του προσφέρει διπλή θέα τόσο στην πόλη της Βόνιτσας όσο και στη λιμνοθάλασσα Λιμενίου, που απλώνεται πίσω από τον λόφο. Οπως και στην ακρόπολη της Λιμναίας στην Αμφιλοχία, έτσι κι εδώ μπορείς να ανέβεις μέχρι την κορυφή είτε με το αυτοκίνητο (φτάνει μέχρι την κεντρική πύλη) είτε ακολουθώντας το ωραίο μονοπάτι με τα σκαλοπάτια.
Κλεοπάτρα και Αλή Πασάς
Στη Βόνιτσα θα σεργιανίσεις στην προκυμαία, θα σταθείς στον φάρο για να ατενίσεις απέναντι την Κορωνησία μα και ολόκληρο σχεδόν τον Αμβρακικό κόλπο, θα δεις τους ντόπιους ψαράδες να ξεδιαλέγουν από τα δίχτυα τους την εκλεκτή ντόπια γάμπαρη (γαρίδα), αλλά και τη σαρδέλα, θα κάνεις μια βόλτα στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα (18ος αι.) με το ηπειρώτικης μαστοριάς ξυλόγλυπτο τέμπλο και θα απολαύσεις τον απογευματινό σου περίπατο μέχρι το νησάκι της Κουμουμίτσας. «Νησάκι» μεν αλλά προσβάσιμο μέσω του ομώνυμου πέτρινου γεφυριού (την Κουκουμίτσα, άλλωστε, επιλέγουν για το τζόκινγκ τους οι ντόπιοι).
%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%85%cf%85%cf%85
Και η Κλεοπάτρα με τον Αλή Πασά; Λοιπόν, η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας μάς ταξιδεύει πίσω στο 31 μ.Χ., όταν στο γειτονικό Ακτιο πολέμησαν ο Οκταβιανός και ο Αντώνιος για τον αυτοκρατορικό θρόνο της Ρώμης. Νικητής αναδείχθηκε ο πρώτος, η Κλεοπάτρα ωστόσο, που επίσης συμμετείχε στη ναυμαχία, είχε υποστηρίξει τον δεύτερο. Για να αποφύγει λοιπόν την αιχμαλωσία σαν είδε πως η μάχη χανόταν, έβαλε να σύρουν τα καράβια της στην ξηρά, χρησιμοποιώντας ένα αυλάκι που οδηγούσε στη λίμνη Βουλκαρία κι από εκεί, πάλι από ξηράς, στον κόλπο της Παλαίρου. Το αυλάκι αυτό ονομάστηκε έκτοτε «κανάλι της Κλεοπάτρας» και θα το δεις πνιγμένο στους καλαμιώνες στο χωριό του Αγίου Νικολάου.
Οσο για τον Αλή Πασά, ήταν εκείνος που πολλούς αιώνες αργότερα οχύρωσε ξανά το Ακτιο, κατασκευάζοντας ένα πέτρινο, αλλά κι ένα χωμάτινο φρούριο, τμήματα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.
Στο Ακτιο είναι φυσικά και η είσοδος προς την υπόγεια σήραγγα που ενώνει τη Στερεά με την Ηπειρο. Λίγο νοτιότερα, στον κολπίσκο του Αϊ-Γιάννη και της Κλεοπάτρας βρίσκουν τον «παράδεισό» τους οι λάτρεις του kite surf, χάρη στους ιδανικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.Γιάννης Μαντάς ethnos.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *