Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΤι κρύβεται πίσω από το «ξέφρενο» άνοιγμα της αγοράς

Τι κρύβεται πίσω από το «ξέφρενο» άνοιγμα της αγοράς


Ο τρόπος που άνοιξε η αγορά, και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ότι αυτή την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η οικονομία της χώρας βαδίζει με ξέφρενους ρυθμούς προς τον γκρεμό.

Οι «πόροι δεν είναι απεριόριστοι», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η κρατική βοήθεια πολύ σύντομα θα τελειώσει.

Κάποιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση βαδίζει με ορόσημο τα τέλη Απριλίου όπου εκεί καλός εχόντων των πραγμάτων η αγορα σιγά αλλά σταθερά θα αρχίσει να επαναλειτουργεί. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν μάλιστα ότι μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού ενώ τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες θα έχουν περάσει πλέον στον ασφαλή πληθυσμό.

Την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται να συμμερίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο επισημαίνει ότι η ανεργία θα φτάσει στα ύψη καθώς πολλά καταστήματα του λιανεμπορίου και της εστίασης θα κλείσουν .

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε χθες το πακέτο προτάσεων με το οποίο ζητά η κυβέρνηση

– Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

– Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

– Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

– Και τέλος, αντί να δίνει παρατάσεις, να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.
πηγη