Έως τον Οκτώβριο πρόκειται να διευθετηθεί το ζήτημα για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που είχε με υδατοκαλλιεργητές εκτατικής υδατοκαλλιέργειας και κτηνοτρόφους, στο Γραφείο Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε επίσης, ότι ξεκινούν να εκπονούνται τα διαχειριστικά σχέδια για την βοσκοϊκανότητα για τις βοσκήσιμες γαίες.
Όσον αφορά την συνάντηση με τους υδατοκαλλιεργητές η οποία έγινε, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, σε «εξαιρετικό κλίμα» καθώς, «όλα, σχεδόν, τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου έχουν επιλυθεί» με τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου για τα νωπά προϊόντα, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο λύνονται οριστικά, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης, τα ζητήματα:
α. της μίσθωσης των εκμεταλλεύσεων των υδατοκαλλιεργητών εκτατικής καλλιέργειας από το Δημόσιο «με δίκαιο τρόπο», καθώς και το θέμα των ανανεώσεων των συμβάσεών τους και των υπεκμισθώσεων
β. των παρεμβάσεών τους (προσαρμογές, ανακαινίσεις, κα) σε δημόσια οικήματα που βρίσκονται εντός των εκμεταλλεύσεών τους (αποθήκες, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις, κα), αφού πλέον, αντί να πληρώνουν στο κράτος και να περιμένουν από αυτό να τα επισκευάσει, μέσω της χρονοβόρας διαδικασίας περί δημοσίων συμβάσεων, με τις νέες ρυθμίσεις, «οι ίδιοι τα ανακαινίζουν και ελέγχονται για αυτή την διαδικασία».
γ. της παρακολούθησης της βιωσιμότητας και της αειφορίας των υδατοκαλλιεργειών.
Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, αναλαμβάνουν οι ίδιοι, όπως το επιθυμούσαν, την ευθύνη να παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, την κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους, ώστε να προστατεύεται η επάρκεια και η ποιότητα των αλιευμάτων.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε με κτηνοτρόφους και είπε ότι πολλά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη, επιλύονται με τις διατάξεις του νόμου για τα νωπά προϊόντα.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη ρύθμιση για εξόφληση τους εντός δύο μηνών από την παράδοση των προϊόντων τους στις αλυσίδες διανομής του λιανεμπορίου, στην υποχρεωτική αναγραφή στα κρεοπωλεία της προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος, κα.
«Τώρα, όταν πχ θα αγοράζουμε ένα γιαούρτι, μετά από την ψήφιση του νόμου, θα λέει υποχρεωτικά από πού έρχεται το γάλα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι έως τώρα στη συσκευασία ενός γιαουρτιού έγραφε ότι είναι «made in Greece», αλλά δεν αναγραφόταν οτιδήποτε για την προέλευση του γάλακτος, από το οποίο παρασκευάζονταν.
ΠΑΣΕΓΕς

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *