Η κοιλάδα του Αχελώου είναι πάντα όμορφη, όποια στιγμή της ημέρας, όποια ημέρα του χρόνου κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγκαλιάσει τα χρώματά της.
Τα απομεινάρια της θρυλικής πετρογέφυρας Κοράκου τα πέτρινα γιοφύρια του Πετρωτού, του Αυλακίου, της Τέμπλας, του Μανώλη, τα αρχαία Κάστρα στο Περδικάκι και τα Βρουβιανά προκαλούν τον θαυμασμό του επισκέπτη.
Το ίδιο και η Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές, το Μοναστήρι της Παναγίας Μποτσιώτισας στη Μεγαλόχαρη, η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης στα Βραγκιανά.
Σ’ αυτόν τον τόπο, η φύση έχει μεγαλουργήσει.
Η θρυλική μπάντα της Κοιλάδας με τους ερασιτέχνες μουσικούς Δημήτρη Κωσταγιώργο στο βιολί και τους Γρηγόρη Παπαχρήστο και Λάμπρο Ζούμπο στο κλαρίνο μεταφέρει την δημοτική παράδοση στη νεότερη γενιά: «Απάνω στα ψηλά βουνά στα βλάχικα κονάκια…»
Ο Γιώργος Μιμιγιάννης και η σύζυγός του Ευδοξία παλεύουν για μια καλύτερη ζωή: «Είμαστε δύσκολα πολύ… Είμαστε σε ορεινή περιοχή… Τα χωριά μας είναι πολύ φτωχά και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα»
Για αυτούς δεν υπάρχει ψυχαγωγία «Εμείς πάμε στα πράματα, γυρνάμε στο σπίτι να φτιάξουμε φαί, να ζυμώσουμε, να πλύνουμε, αυτά …! τα χωριάτικα…!»
Η Πέπη Ευθυμίου διατηρεί μικρό οικογενειακό σούπερ μάρκετ στην περιοχή: «Το καλοκαίρι είναι πολύ όμορφα στην περιοχή μας και έχει πάρα πολύ κόσμο»
Ο Δημήτρης Κωφός σπουδάζει μαγειρική στη Θεσσαλονίκη και θέλει να μείνει στην περιοχή: «Θέλουμε να έρθει κόσμος, να αναπτύξουμε την περιοχή με την βοήθεια βέβαια της Πολιτείας. Να μας στηρίξει για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για τον τόπο μας.»
Η Φωτεινή Δασκάλου προσπαθεί με το μικρό καφενείο στα Κανάλια να κρατήσει ζωντανό το μέρος: «Δεν έχουμε δρόμο, δεν έχουμε νερό, είμαστε εγκαταλελημένοι από την πολιτεία τελείως»
Ο Κώστας Ζάγκας είναι περήφανος για την μονάδα του: «Το τυροκομείο εδώ δουλεύει και είμαστε στην τρίτη χρονιά και πάμε στην τέταρτη. Παράγουμε γραβιέρα, κεφαλοτύρι, λευκό τυρί, τσαλαφούτη, μηζύθρα ξερή, μηζύθρα νωπή και βούτυρο»
«Είναι εκατό της εκατό ελληνικό το γάλα και ντόπιο προϊόν εδώ της περιοχής μας.»
«Υπάρχουν νέοι που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την κτηνοτροφία και είναι και νέοι αγρότες.»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς επισημαίνει ότι: “Η αιρετή περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφερειακή ενότητα Άρτας καθώς και οι όμορες Περιφέρειες σε συνεργασία από κοινού προσπαθούμε να καταρτίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας ένα τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα αγροτουριστικής ανάπτυξης”
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νέοι επιστρέφουν στις ρίζες τους.
Στην κοιλάδα του Αχελώου υπάρχει όρεξη για την ζωή.
Για τους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους νέους Το Δικό τους Νησί είναι ο Αχελώος.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *