Η νεράιδα και το παλικάρι είναι μια από τις πλέον αγαπημένες ελληνικές ταινίες που άφησε εποχή και προβάλλεται ακόμη και σήμερα πολύ συχνά. Και ποιος δεν θυμάται τους Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες; Και ποιος δεν έχει γελάσει με τις αμίμητες ατάκες Παπαγιαννόπουλου, Παπαμιχαήλ και Βουγιουκλάκη. Μια από τις κωμωδίες που έχει αγαπηθεί όσο λίγες και έχει ξεχωρίσει λόγω παραγωγής.

Γυρίστηκε, εξάλλου, στην Κρήτη, σε όμορφα τοπία και με σκηνές σε διάφορους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Κάθε σκηνή ήταν προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία γυρισμάτων που το θυμούνται όλοι είναι το εκκλησάκι που συναντήθηκε κρυφά η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η υπόθεση της ταινίας, “Η νεράιδα και το παλικάρι”
Σε ένα χωριό της Κρήτης υπάρχει μια βεντέτα αιώνων ανάμεσα στους Βροντάκηδες και τους Φουρτουνάκηδες. Ο Φουρτουνάκης προξενεύει την κόρη του, Κατερινιώ (Αλίκη Βουγιουκλάκη) με τον Σκανταλάκη στα Χανιά, πράγμα με το οποίο διαφωνεί η ίδια. Ταυτόχρονα ο Μανούσος, γιος του Βροντάκη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) κατεβαίνει από την Αθήνα, μετά από κάλεσμα των γονιών του για να τον προξενέψουν με την κόρη του Κωνσταντογιωργάκη το Λενιώ. Το μοιραίο θα συμβεί όταν βρεθεί τυχαία στο γλέντι του αρραβώνα και αντικρίζει για πρώτη φορά το Κατερινιώ και την ερωτεύεται.

i neraida kai to palikari 2
Μετά από περιπέτειες και διάφορες εξελίξεις, ο Μανούσος φτάνει στο μπαλκόνι της κόρης του Φουρτουνάκη, χωρίς να της αποκαλύψει ποιος είναι. Τελικά δίνουν κρυφό ραντεβού έξω ένα μοναστήρι. Εκεί ο Μανούσος, μην μπορώντας να κρατήσει άλλο το μυστικό του, της αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Εξοργισμένη η κόρη του Φουρτουνάκη, τον κυνηγάει με το δίκαννο προσπαθώντας να τον σκοτώσει. Ωστόσο, θα παρέμβει ο παπάς της ενορίας του χωριού, ο πατήρ Νικόλας. Εκείνος της λέει ότι η αγάπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού προσπαθώντας να σταματήσει αυτό το μίσος.

Η μυστική συνάντηση έγινε, λοιπόν, έξω από ένα όμορφο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μοναστήρι. Ο λόγος για την Παναγία Κερά η οποία είναι η πιο φημισμένη εκκλησία της Κριτσάς και βρίσκεται στην περιοχή Λογάρι Λασιθίου. Δεν είναι γνωστό πότε άρχισε να οικοδομείται το μοναστήρια αλλά το σίγουρο είναι ότι με τη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα πολυάριθμων επεμβάσεων. Θεωρείται, μάλιστα, ότι σε πρώτη φάση κατασκευάστηκε αρχικά ως μονόχωρος ναός με τρούλο κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση, στον ναό βρισκόταν μια εικόνα της Παναγίας με θαυματουργές ιδιότητες. Αυτή, λοιπόν, η εκκλησία είχε επιλεγεί για να γίνουν τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας, “Η Νεράιδα και το Παλικάρι”. Και φυσικά οι πολύ διάσημες σκηνές της. Και η αλήθεια είναι πως το τοπίο και η αρχιτεκτονική της εκκλησίας αποτελούν βασικό λόγο για την επιλογή αυτή. Κάντε μια περιήγηση μέσα από το Google Maps πατώντας ΕΔΩ.

Μια από τις ελληνικές ταινίες που αγαπάμε να βλέπουμε ξανά και ξανά…
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress