Η Αγιά είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου με πληθυσμό περισσότερους από τρεις χιλιάδες κατοίκους και βρίσκεται στους πρόποδες του Κίσαβου, σε υψόμετρο 250 μέτρων στο καταπράσινο Δώτιο πεδίο, μέρος όπου λατρευόταν η θεά Δήμητρα. Πολύ κοντά στην Αγιά, βρίσκεται το αρχοντικό Μεταξοχώρι, ένα χωριό που αξίζει να ανακαλύψετε!
Το Μεταξοχώρι είναι χτισμένο δίπλα στην Αγιά και είναι γνωστό για την παραγωγή μεταξιού. Η ευρύτερη περιοχή βρίθει από μοναστήρια και εκκλησίες. Η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου φέρει τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλου του 18ου αι. Το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (1663) φέρει τοιχογραφίες Χιοναδιτών ζωγράφων του 1843-52, όπως και ο ναός της Αγ. Παρασκευής. Στη Μονή του Αγ. Ευσταθίου (18ος αι.) μετέφεραν νερό με τις «καμάρες» (υδραγωγείο). Ο ναός του Αγ. Νικολάου (1900) χτίστηκε στη θέση παλιότερου του 1641.
Αξιόλογη είναι η αρχιτεκτονική της περιοχής, όπως αποκαλύπτεται από τα αρχοντικά των Χατζημιχάλη (αρχές του 19ου αι.), Σουλιώτη (1850), Βατζιά, Δανιλούλη και Μποστ. Ενδιαφέροντα κτίσματα είναι το Παρθεναγωγείο και το Πνευματικό Κέντρο, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.
Η Αγιά
Η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Κίσαβου, σε υψόμετρο 200 μέτρων. Ο προϊστορικός οικισμός της Αγιάς χρονολογείται στην ώριμη και μέση εποχή του χαλκού. Βρίσκεται στη θέση Κωσταρή. Τον 11ο αιώνα ως αυτοκρατορική κτήση παρουσίαζε μεγάλη οικονομική άνθηση και θρησκευτική ζωή. Η μακραίωνη ιστορία της έχει να επιδείξει πολλές επιδρομές, λεηλασίες και κατακτήσεις.
Η Αγιά διαθέτει αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, όπως το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, το μονότοξο γεφύρι του Αλαμάνου στην παλιά διαδρομή Αγιάς-Αγιόκαμπου, που βρίσκεται κυριολεκτικά πνιγμένο από τα πλατάνια, τις Μονές Αγ. Αναργύρων, που διαθέτει αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες, των Εισοδίων της Θεοτόκου και του Αγ. Παντελεήμονος. Επίσης, διαθέτει πλήθος θρησκευτικών μνημείων μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου, ενώ πλήθος εκδηλώσεων κάθε χρόνο, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Στο δήμο αξίζει κανείς να επισκεφθεί επίσης τα γραφικά χωριά Ανατολή, Μεγαλόβρυσο και Μαρμάρινη, που είναι ιδανικός τόπος αναψυχής, περιπάτων και καλού φαγητού.





πηγη autotriti.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *