Το µοναδικό κατοικηµένο νησί λίµνης της Ευρώπης και, όπως υποστηρίζεται, το µόνο στον κόσµο χωρίς… όνοµα αποτελεί το πιο σηµαντικό αξιοθέατο των Ιωαννίνων!
Αν και τα σηµάδια της εγκατάλειψής του δυστυχώς είναι ορατά, περπατώντας στα ενδότερά του –τα αυτοκίνητα δεν έχουν πρόσβαση– αξίζει να επισκεφθείτε το εξαιρετικό µουσείο του Αλή Πασά και τα 7 µοναστήρια του, ειδικά τη µονή Φιλανθρωπινών.

Όσο για τους λιγοστούς κατοίκους τους… έχουν ως βασική απασχόληση την αλιεία και τον τουρισµό. Aν έχετε χρόνο, κάντε µια στάση για ουζάκι στην πλατεία Αλιέων και χάζι στα µαγαζάκια µε τα είδη λαϊκής τέχνης. Πολλοί από τους επισκέπτες δεν διστάζουν να δοκιµάσουν στις ταβέρνες την τοπική σπεσιαλιτέ που δεν είναι άλλη από τα βατραχοπόδαρα.



ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΗ ΠΑΣΑ
Ένας ζωντανός «µάρτυρας»
Το νησάκι της λίµνης κρύβει ένα µυστικό στο µικρό µοναστήρι του Αγίου Παντελεήµονα, το µουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον οντά του Πασά και τις οπές στο πάτωµα από τις σφαίρες που τον σκότωσαν.
Επίσης θα ανακαλύψετε και σπάνια λαογραφικά εκθέµατα από τη συλλογή του Φώτη Ραπακούση, την αυθεντική στολή της κυρα-Βασιλικής, τα πασουµάκια της κυρα-Φροσύνης, τοπικές ενδυµασίες, αντικείµενα της περιόδου 1780-1820, ακόµα και το τσιµπούκι του Αλή Πασά.
ΠΗΓΗ travelstyle.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *