Το ΝΑΤΟ φαίνεται πως ακόμη μία φορά “κρεμά” την Ελλάδα, προσπαθώντας να γκριζάρει μία τεράστια περιοχή στο Αιγαίο. Η Αθήνα απαντά, με την υπογραφή της τριμερούς στρατιωτικής συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το OPEN, η απόσυρση των τουρκικών πλοίων δεν υπάρχει ως προϋπόθεση για την έναρξη τεχνικών δυνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι οποίες όπως επισημαίνουν έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Το μόνο μέλημα του ΝΑΤΟ είναι να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, για αυτό θέλει και οι δύο πλευρές να καταρτήσουν κοινούς κώδικες και σήματα, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Δηλαδή, να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά να υπάρχουν…”τροχονόμοι”.

Αυτή η λογική, μπορεί να οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση βραχυπρόθεσμα, όμως, “γκριζάρεται” μία τεράστια περιοχή, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δίνοντας επιπλέον “πάτημα” για αμφισβήτηση από την Άγκυρα.

Τριμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Κύπρου και του Ισραήλ, υπέγραψαν σήμερα το πρόγραμμα τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών τους για το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ, προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Με την υπογραφή του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών, με την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress