Οι δύο εκκλησίες και η κεντρική βρύση είναι ό,τι έχει απομείνει από το χωριό Πλαγιά της Αιτωλοακαρνανίας. Όλα τα υπόλοιπα κτήρια έχουν μετατραπεί σε ερείπια προσδίδοντας μια αλλόκοτη όψη στο χωριό. Ο σεισμός που έπληξε το Ξηρόμερο άφησε το στίγμα του σε μια περιοχή η οποία τα προηγούμενα χρόνια έσφυζε από ζωή. Η Πλαγιά Ξηρομέρου- πλέον γνωστή ως Παλιά Πλαγιά- χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Πήρε το όνομά της εξαιτίας της τοποθεσίας. Κάποτε ήταν από τα πιο γραφικά και ζωντανά χωριά. Ένα δυνατός σεισμός όμως κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό. Στις 29 Οκτωβρίου 1966, πέντε παρά είκοσι τα ξημερώματα, 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του ένα νεκρό κορίτσι, την δεκάχρονη Άννα Φ. Παπαβασιλείου από το χωριό Κατούνα, 25 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους στην ευρύτερη περιοχή. Ο σεισμός έγινε στις 04:40, 29 Οκτωβρίου 1966. Ήταν έντασης 5,8 Ρίχτερ. Τεράστιες υλικές ζημιές υπέστησαν τα χωριά Κατούνα, Φυτείες, Κωνοπίνα, Τρίφος και Άγιος Νικόλαος, όπου το 65% του οικισμού καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Ο βροχερός καιρός που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό, προκάλεσε κατολισθήσεις βράχων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ακόμα περισσότερα σπίτια. Για τους επόμενους μήνες, χιλιάδες κάτοικοι του Ξηρόμερου έμεναν σε στρατιωτικούς καταυλισμούς μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες επιθεωρήσεις και επισκευές. Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν σε κοντινά χωριά ώστε να στεγάσουν τις οικογένειές τους. 30 Οκτωβρίου 1966 τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων φιλοξενούν την τραγική είδηση από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Ένα από τα χωριά που οδηγήθηκαν στην ερήμωση ήταν η Πλαγιά.

Η Πλαγιά ήταν ένα από τα χωριά που υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Η ερήμωση του χωριού όμως δεν οφείλεται  αποκλειστικά στον σεισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής επιδιόρθωσαν όσα σπίτια ήταν ασφαλή και συνέχισαν τη δύσκολη ζωή τους. Τη δεκαετία του 1970 όμως έγραψαν τους τίτλους τέλους για το χωριό τους. Μετεγκαταστάθηκαν στα παράλια απέναντι από τη Λευκάδα. Οι λόγοι ήταν κυρίως οικονομικοί, καθώς με την κατάργηση των καπνοκαλλιεργειών τους και άλλων προϊόντων, η αγροτική δραστηριότητα του χωριού υπέστη βαρύ πλήγμα. Η άγρια ομορφιά του Ακαρνανικού τοπίου και των πετρόχτιστων κατοικιών θα μπορούσε να μετατρέψει την Παλιά Πλαγιά σε έναν πρότυπο παραδοσιακό οικισμό. δεν υπάρχει όμως πλάνο αναστήλωσης. Στην περιοχή πλέον έχουν μείνει όρθιοι ελάχιστοι πέτρινοι τοίχοι και παρατημένα, σκουριασμένα εργαλεία. Περίτεχνα πορτοπαράθυρα, όμορφα κεραμίδια και μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που χάριζε ένα μακρόστενο σχηματισμό στο χωριό, «χάθηκαν» μέσα στον χρόνο. Τώρα καλύπτονται από μια «άναρχη» βλάστηση ιδανική μόνο για τους κτηνοτρόφους του Ξηρομέρου.

Η ιστορική Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου ερειπωμένη. Κάποιοι την χρονολογούν από το 1163 μ.Χ. Φωτογραφία Αλέξης Πανταζής. Δυτικά του χωριού, σε βορειοδυτική πλαγιά του όρους Στέρνας, βρίσκεται η ερειπωμένη Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ στην μακρόστενη κορυφή του (υψόμετρο 507 μέτρα) βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας. Δείτε το χωριό από ψηλά :…

Post Views: 5

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *