ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΓΕΡΟΧΡΗΣΤΟΥ
pantheon_wider_centered
Το Πάνθεον που σώζεται σήμερα στη Ρώμη είναι ένας ναός της ρωμαϊκής εποχής που όπως φαίνεται και από το όνομά του, εκεί λατρεύονταν όλοι οι Θεοί.
Πρόκειται για το τρίτο κτήριο με το ίδιο όνομα στον ίδιο τόπο.
Το πρώτο κτίριο κτίστηκε από τον Μάρκο Αγρίπα όταν ήταν ήπατος για 3η φορά. Ο Μάρκος Αγρίπας ήταν γαμπρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και ήταν επίσης μεγάλος στρατιωτικός και σπουδαίου οικοδόμος. Το κτίριο αυτό ήταν ένας κλασσικός οίκος με κίονες. Καταστράφηκε από την πυρκαγιά του Νέρωνα το 54μ.Χ.
Το 2ο Πάνθεον κτίστηκε από τον Δομητιανό το 81μ.Χ. και καταστράφηκε και αυτό από πυρκαγιά το 110μ.Χ. Συγκεκριμένα χτυπήθηκε από κεραυνό.
Το 3ο Πάνθεο κτίστηκε το 126μ.Χ από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Το Πάνθεον λοιπόν του Αδριανού αποτελείται από έναν πρόναο που μοιάζει με ελληνικού τύπου ναό και ένα τεράστιο στρογγυλό δωμάτιο που είναι ο κυρίως ναός.
Στοιχείο έκπληξης αποτελεί η επιγραφή με τεράστια γράμματα από ορείχαλκο που υπάρχει στην πρόσοψη του κτιρίου του Πανθέου. Η επιγραφή αυτή γράφει: M[ARCUS] AGRIPPA L[UCII] F[ILIUS] CO[N]S[UL] TERTIUM FECIT. Δηλαδή: Ο Μάρκος Αγρίπας γιος του Λούκιου, όταν ήταν ήπατος για 3η φορά το έφτιαξε. Η επιγραφή αυτή μπέρδευε τους αρχαιολόγους σχετικά με τη χρονολόγηση του κτιρίου, μέχρι που κάποιος κάποτε έβγαλε ένα τούβλο από το κτήριο και είδαν ότι είχε τη σφραγίδα του Αδριανού και έτσι έγινε η χρονολόγηση του κτιρίου. Υπενθυμίζεται πως τα τούβλα κατά τη ρωμαϊκή εποχή έφεραν τη σφραγίδα του Αυτοκράτορα που κυβερνούσε κατά τη μέρα παραγωγής τους.
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-6
Το Πάνθεον λοιπόν αποτελείται: Από τον πρόναο, οποίος είναι διαστάσεων (33,10Χ15,50)m² μαζί με τους δεκαέξι κίονές του, οι οποίοι είναι κορινθιακού ρυθμού και είναι από γρανίτη του Ασσουάν με διάμετρο 1,80m. Και τον κυρίως ναό, ο οποίος είναι ένα στρογγυλό κτίριο στο οποίο η μέγιστη περιφέρεια και το μέγιστο ύψος είναι ίδιων διαστάσεων ίσο με 43,20m. Μόνη πηγή φωτός εκτός από την είσοδο είναι το «οπαίον» ή oculusστην οροφή, το οποίον έχει άνοιγμα 9m.
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-5
Η οπή στην οροφή εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι ανοιχτή και όταν βρέχει μπαίνουν μέσα στο ναό τα νερά της βροχής, γι’ αυτό και το κεντρικό σημείο του πατώματος «φουσκώνει» ανεπαίσθητα για να φεύγουν τα νερά προς τα πλάγια. Πρέπει να τονιστεί ότι όλη η οροφή δεν έχει καθόλου στηρίγματα. Όλη η υπόλοιπη διακόσμηση του ναού είναι από πεντελικό μάρμαρο.
Το (608-609)μ.Χ. το Πάνθεον δωρίσθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Φωκά στον πάπα Βονιφάτιο τον 40 και αυτός το μετέτρεψε σε εκκλησία, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα με το όνομα SantaMariaadMartyres
img_0479
Η Σπυριδούλα Γεροχρήστου γεννήθηκε το 1966 κατάγεται από την Κονωπίνα Ξηρομερου και αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Κατούνας το 1984. Σπούδασε στην ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, τμήμα Μηχανολόγων, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Μηχανολογίας σε Τεχνικά Λύκεια στην Ελλάδα και στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας ΣΤΥΑ. Τώρα εργάζεται ως δασκάλα στην Κύπρο και είναι υποψήφια Διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πηγή: Μιχαηλίδης Δημήτρης «Κλασσική Αρχαιολογία ΙΙ, Πανεπιστημιακές παραδόσεις», Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *