Το Σπήλαιο του Καταρράκτη του Σεπετού στο Μοναστηράκι είναι ένα από τα ελάχιστα «πρωτογενή» σπήλαια στην Ελλάδα. Η είσοδος του σπηλαίου είναι ακριβώς δίπλα και αριστερά του Καταρράκτη.
Χρησιμοποιώ τον όρο «πρωτογενές» γιατί το σπήλαιο έχει δημιουργηθεί από την εναπόθεση διαλυμένου ασβεστόλιθου πάνω σε βρύα, που δημιουργούνται από τους καταρράκτες (τουλάχιστον σε ένα σημαντικό τμήμα του σπηλαίου). Ο όρος «πρωτογενές σπήλαιο» αναφέρεται σε σπήλαια των οποίων η ηλικία είναι ίδια με την ηλικία των πετρωμάτων. Σχηματίζονται σε αποθέσεις τραβερτίνη, κυρίως σε θέσεις κοντά σε καταρράκτες. Οι αναφορές για τραβερτινικά πρωτογενή σπήλαια είναι λίγες και υπολογίζονται περίπου στο 1-2% των σπηλαίων. Στην Ελλάδα είναι σπάνιες γεωλογικές μορφές και πρέπει να θεωρηθούν φυσική κληρονομιά.
Ο διαλυμένος ασβεστόλιθος επικαλύπτει αυτά, δημιουργώντας μικρού πάχους στρώματα ανθρακικού ασβεστίου και με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται, σχηματίζοντας τραβερτίνη. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των νερών σε άλατα η δημιουργία ασβεστολιθικών αποθέσεων διευκολύνει την διαδικασία περιλίθωσης.
Ο Καταρράκτης και η σπηλιά του Σεπετού θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στα παγκόσμια μνημεία φυσικής κληρονομιάς.






ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΚΟΛΙΤΣΑΣ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *