«Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά», λέει το τραγούδι του Κώστα Χατζή. Και σίγουρα ο υπέροχος αυτός στίχος ταιριάζει στις εικόνες του φαραγγιού του Βίκου και του ποταμού Βοϊδομάτη που είναι τραβηγμένες από ψηλά.
Ένα εντυπωσιακό σκηνικό που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Κι ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το φαράγγι του Βίκου κατέχει το δικό του ρεκόρ Γκίνες, αφού πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Ζαγορίου και σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της φύσης. Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, είναι καταφύγιο για πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας.







Αλλά και ο ποταμός που το διαρρέει είναι εντυπωσιακός. Ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης κι εκτός από την εντυπωσιακή διαύγεια του, είναι και πόσιμος.
Είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αωού. Οι πηγές του εντοπίζονται κάτω από το χωριό Βίκος, συνολικά έχει μήκος 15 χιλιομέτρων και στο τέρμα του συμβάλει στον Αωό κοντά στην Κόνιτσα. Στη διαδρομή του, μέσα σε περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, δέχεται υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *