Στη γάστρα ψήνανε το ψωμί, τις πίτες και διάφορα άλλα φαγητά. Η διαδικασία ήταν η εξής: Ανάβανε φωτιά με πολλά κλαρούδια και από πάνω βάζανε τη γάστρα και αφήνανε να καούν τα ξύλα, μέχρι να γίνουν κάρβουνο. Με αυτό τον τρόπο «καιγότανε» η γάστρα.

Στη συνέχεια τραβούσαν στην άκρη τα κάρβουνα και έβαζαν τη σιδεροστιά*. Πάνω στη σιδεροστιά τοποθετούσαν το ταψί με το φαγητό και το σκεπάζανε με τη γάστρα, πάνω στη οποία έβαζαν τα κάρβουνα που είχαν τραβήξει στην άκρη και αφήνανε το φαγητό να ψηθεί. *σιδεροστιά (σίδερο- εστία): ο σιδερένιος τρίποδας που τοποθετείται στο τζάκι, κοινά πυροστιά.
https://lispolydrosou.blogspot.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *