«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την επένδυση από το 2016 και έχουμε θέσει τον στόχο το Banyan Tree Varko Bay να λειτουργήσει τη θερινή σεζόν του 2026, ξεκινώντας τα έργα υποδομής από αυτή τη χρονιά. Το κομμάτι που επενδύουμε είναι ένας κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας, στην ηπειρωτική χώρα, προσφέροντας όμως την εμπειρία ενός ελληνικού νησιού».

Τάδε έφη χθές ο κ. Leon Van Der Heiden, Ολλανδός ο ίδιος, εταίρος μαζί με τη σύζυγό του κ. Marie- José Vander Steen της επενδυτικής εταιρείας RND Investments, της εταιρείας με εμπειρία στο χώρο του real estate (κυρίως στον τομέα της φοιτητικής κατοικίας) στο Βέλγιο που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την επένδυση των 182 εκατ. ευρώ για το νέο υπερπολυτελές θέρετρο ‘’Varko Bay’’ στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας της Δυτικής Ελλάδας

Και οι δύο, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του νέου project, δήλωσαν λάτρεις της Ελλάδας, όπου ήρθαν το 2015 για διακοπές στην Κέρκυρα, αποφάσισαν να αγοράσουν αρχικά εξοχικό, αλλά η συνέχεια τους έφερε τελικά στην Αιτωλοακαρνανία για κάτι εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο φιλόδοξο αν ληφθεί υπόψη ότι θέλουν να βάλουν στον ευρωπαϊκό χάρτη του τουρισμού πολυτελείας μία περιοχή στη Δυτική Ελλάδα εκτός των γνωστών, δημοφιλών νησιών του Ιονίου.

Το θέρετρο, θα αποτελείται από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 «επώνυμες»- branded κατοικίες, δεδομένου ότι έχουν υπογραφεί ολοκληρωμένες συμφωνίες διαχείρισης με το υπερπολυτελές brand Banyan Tree. Θα διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.

varko (2)

Η αδειοδοτική διαδικασία

Σε σχέση με την αδειοδοτική διαδικασία μόλις προ ημέρων, στις 12 Απριλίου εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Οι μελέτες του έργου (αρχιτεκτονικές, δομικές, γεωτεχνικές, τοπίου) έχουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβάνοντας την πιστοποίηση του έργου κατά τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα LEED® Gold.

Ερωτηθείς χθες σχετικά με την ελληνική γραφειοκρατία για ένα project που ξεκίνα εκ του μηδενός, μέσω της εταιρείας Ειδικού Σκοπού RND Investments Greece, ο κ. Van Der Heiden ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας πήρε περίπου δύο χρόνια να συγκεντρώσουμε τις πρώτες 5 ιδιοκτησίες από το 2016 και μετά και η τελική έκταση προέκυψε από τη συνένωση 11- 12 οικοπέδων από συνολικά 14 ιδιοκτήτες που ήταν στην αρχή. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική γραφειοκρατία, ωστόσο πρέπει να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι, έχουμε τώρα στα χέρια μας το Π.Δ. που τελειώνει τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να κάνει κανείς μία τόσο μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα. Παράλληλα είχαμε σημαντική στήριξη από τη δημοτική αρχή όσο και από την κυβέρνηση».

Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 181 στρεμμάτων όπου προβλέπεται μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο και θα απασχολούνται περισσότερα από 250 άτομα κατά την λειτουργία του θέρετρου.

Σε ερώτηση για το αν θα πουληθεί το project όταν ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2026 ο κ. Van der Heiden ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν είμαστε ξενοδόχοι, είναι η πρώτη επένδυση σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη το έργο, θα πρέπει να πρώτα να έχουμε κάνει κάποια βήματα και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια».

varko (3)

Η πρόσβαση

«Δε χρειάζεται κανείς να βρίσκεται σε νησί για να έχει την εμπειρία ενός νησιού. Το συγκεκριμένο σημείο έχει πολύ εύκολη πρόσβαση και θεωρούμε ότι η περιοχή έχει τα πάντα για να αναπτυχθεί ως πολυτελής προορισμός- άλλωστε κι εμείς ως επισκέπτες ήρθαμε την πρώτη φορά», δήλωσε η Vander Steen.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι επενδυτές, η τοποθεσία του έργου καθιστά ιδιαίτερα εύκολη την πρόσβαση στην ενδοχώρα, ενώ «ως χερσόνησος με εκτεταμένη ακτογραμμή διαθέτει πανοραμική θέα που παραπέμπει σε νησί, με παρθένο τοπίο, απόμερες παραλίες, σε κοντινή απόσταση από τα νησιά του Ιονίου, την Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, και τον Σκορπιό. Το Βαρκό απέχει μόλις 25 λεπτά οδικώς από το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου που εξυπηρετείται από έναν σημαντικό αριθμό αεροπορικών εταιρειών με συνδέσεις προς και από δεκάδες προορισμούς σε πολυάριθμες χώρες του εξωτερικού, ενώ το θέρετρο θα διαθέτει τη δική του μαρίνα, με δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών έως 40 μέτρων. Επιπρόσθετα, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η μαρίνα της Λευκάδας-μία από τις πιο σύγχρονες της Ελλάδας, ενώ σχεδιάζονται οι μαρίνες στην Πάλαιρο και το Νυδρί».

Το έργο υπογράφουν οι Elastic Architects με παρουσία σε Λονδίνο, Τορόντο και Αθήνα και όπως ανέφερε η επικεφαλής Ρία Βογιατζή «έγινε η επιλογή Ελλήνων αρχιτεκτόνων για ένα διεθνές έργο. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση είχε να κάνει με μία γλυπτική διάθεση, χρησιμοποιούμε την πέτρα του τοπίου, υπάρχουν φυτεμένα δώματα, υπόσκαφα κτίρια και παράλληλα ο σχεδιασμός στην αρχιτεκτονική είναι βασισμένος στην απλότητα, τη δωρικότητα και τη συμμετρία. Αυτό το έργο είναι το πρώτο Gold Leed Campus Resort στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόνιτσας κ. Γιώργος Αποστολάκης ανέφερε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση για την περιοχή μας και τον ελληνικό τουρισμό. Το τουριστικό θέρετρο υπηρετεί και το δικό μας στόχο ως δημοτική αρχή για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι οι επενδυτές εστιάζουν στη βιωσιμότητα και την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος. Η επένδυση υπηρετεί και τον στόχο για υψηλότερο προφίλ τουρισμού. Ως δημοτική αρχή θα είμαστε στο πλευρό των επενδυτών».

varko (1)

Η συνεργασία με την Banyan Tree

Το θέρετρο και το προαιρετικό πρόγραμμα μίσθωσης των κατοικιών θα είναι υπό τη διαχείριση του πολυτελούς brand της Banyan Tree, αποτελώντας το πρώτο υπογεγραμμένο project αυτού του είδους στην Ευρώπη για τον όμιλο. Η Banyan Tree, συνεχίζει να αυξάνει το παγκόσμιο αποτύπωμά της με περισσότερα από 50 νέα ξενοδοχεία και θέρετρα υπό σχεδιασμό και κατασκευή, επιπλέον των άνω των 60, εν λειτουργία, ξενοδοχείων σε 17 χώρες. Ο όμιλος από το 2016 έχει προχωρήσει σε στρατηγική μακροπρόθεσμη συνεργασία με τον ξενοδοχειακό κολοσσό της Accor για την ανάπτυξη και διαχείριση των ξενοδοχείων Banyan Tree σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο κρατήσεων και πωλήσεων της Accor, καθώς και το πρόγραμμα πιστότητας ALL – Accor Live Limitless.

Στεφανία Σούκη- newmoney.gr

Από xiromeropress