Η Υβόν Σανσόν ήταν ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από Τουρκάλα μητέρα και Γάλλο ρωσικής καταγωγής πατέρα. Στα 17 της χρόνια πήγε για σπουδές στη Ρώμη και έκτοτε έζησε στην Ιταλία το πραγματικό της όνομα ήταν Σαπουντζάκη. Την διάλεξε ο Φιλοποίμην Φίνος ο ιδιοκτήτης της Φίνος Φιλμ για την ταινία του Μια Ζωή Την Έχουμε παραγωγής 1958 να πρωταγωνιστήσει. Η Υβόν Σανσόν που ήξερε να ψελλίσει ελληνικά αλλά όχι να τα μιλήσει κανονικά, ντουμπλαρίστηκε από την ηθοποιό Θεανώ Ιωαννίδου.

Η άφιξη της Σανσόν στην Αθήνα το 1957 για τα γυρίσματα της ταινίας έκανε πάταγο, διοργανώθηκαν δεξιώσεις, πάρτι και σε μια φωτογραφία από το Ηρώδειο, το 1957 το καλοκαίρ Ο Φιλοποίμην Φίνος έφτασε στο σημείο να ανακαινίσει το στούντιο του και να φτιάξει μέχρι και καινούριες τουαλέτες για την Υβόν Σανσόν. Όμως η ταινία δεν είχε την εισπρακτική επιτυχία που όλοι περίμεναν και φυσικά δεν έκανε και καριέρα στο εξωτερικό. Το 1972 ήρθε ξανά στην Ελλάδα και γύρισε την ταινία Θα Μπορούσαμε Να Κάνουμε Κάτι Εμείς της εταιρίας ΤΑΙΚΑ Φιλμ σε σκηνοθεσία του Κωστή Ζώη, αυτή ήταν η τελευταία ταινία της που γύρισε στην Ελλάδα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ “ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ”
Η ακριβότερη παραγωγή της Φίνος Φιλμ (μέχρι εκείνη την εποχή). Την έμπνευση για την ταινία αυτή, ο Γιώργος Τζαβέλλας, την άντλησε από το ομότιτλο τραγούδι του Μανώλη Χιώτη (που παίζεται για πρώτη φορά στη ταινία του Τζαβέλλα το 1953, Το Σωφεράκι).

Ο Γιώργος Τζαβέλλας ξαναγυρίζει στην Φίνος Φιλμ, ύστερα από την ταινία Το Σωφεράκι. Είχε φανταστεί για πρωταγωνιστές του την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Βασίλη Λογοθετίδη, όμως η ξαφνική και σοβαρή αρρώστια του Λογοθετίδη ματαίωσε τα σχέδια του και έτσι ο Φίνος ανέλαβε να βρει την λύση. Τον ρόλο του Κλέων, πήρε ο Δημήτρης Χορν. Στοχεύοντας στο άνοιγμα της εταιρίας του στην διεθνή αγορά, κάλεσε την Ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Ελένη Σαπουτζάκη (Υβόν Σανσόν), που έκανε μεγάλη καριέρα στην Ιταλία, και της ανέθεσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Η συμμετοχή της ντίβας Υβόν Σανσόν θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα για την εποχή αυτή του ελληνικού Κινηματογράφου. Με τον Δημήτρη Χορν συνθέτουν ένα απόλυτα “αταίριαστο” δίδυμο που εξυπηρετεί τα πλαίσια της υπόθεσης της ταινίας.
ΠΗΓΕς .cinehellas.com/retromaniax.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *