Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας. Η ζωή του ήταν μια ατέλειωτη περιπέτεια. O Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γεννήθηκε 21 Ιουλίου 1899. Έζησε μια ζωή περιπετειώδη και πολυτάραχη . Μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Αγάπησε με πάθος τις ταυρομαχίες, το κυνήγι, τα ταξίδια (εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής) και τις γυναίκες (έκανε τέσσερις γάμους). Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ και το 1954 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ανάμεσα στις πολλές ιστορίες που κυκλοφόρησαν γύρω από τη μυθιστορηματική ζωή του, υπάρχει και ο θρύλος για ένα κείμενο που έγραψε με μόνο 6 λέξεις και ήταν μια ολοκληρωμένη ιστορία. Μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, αφού αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται ένα κείμενο για να θεωρείται ιστορία.
Ο θρύλος λέει ότι συνέβη τη δεκαετία 1920 -30, ένα βράδυ σε ένα μπαρ κάπου στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη. Ανάμεσα στους καπνούς και στα ποτά με τους μισομεθυσμένους φίλους του συγγραφείς ο Χέμινγουεϊ δήλωσε ότι μπορεί να γράψει μια ολόκληρη ιστορία μόνο με έξι λέξεις. Οι αντιδράσεις από την ομήγυρη ήταν ειρωνικά γέλια και πειράγματα. Ο Χέμινγουεϊ που ήταν γνωστή η αγάπη του στο τζόγο επέμενε και τους προκάλεσε μάλιστα να στοιχηματίσουν όλοι εναντίον του. Ο καθένας τους να άφηνε 10 δολάρια σε ένα μπολ. Αν έχανε τότε αυτός θα έδινε στο καθένα από 20 δολάρια και αν κέρδιζε θα έπαιρνε όλα τα χρήματα που ήταν μέσα στο μπολ. Όλοι δέχθηκαν μια και ήταν εξαιρετικά απίθανο να γράψει κάποιος μία ιστορία χρησιμοποιώντας 6 μόνο λέξεις.
«For Sale, Baby Shoes, Never Worn»

Ο Χέμινγουεϊ τότε έσκυψε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα του και έγραψε: «For Sale, Baby Shoes, Never Worn». Που σημαίνει: «Πωλούνται μωρουδίστικα υποδήματα που δεν φορέθηκαν ποτέ». Η ιστορία είναι τραγική, αν και τόσο σύντομη: ένας γονιός πουλάει τα παπούτσια που ποτέ δεν μπόρεσε να φορέσει στο παιδί του.
for sale Baby shoes Never wornΗ ιστορία αυτή αμφισβητείται από πολλούς. Έγινε γνωστή στο κοινό το 1991 από ένα βιβλίο του Peter Miller που κυκλοφόρησε με τίτλο «Συγγραφέας! Σεναριογράφος! Πώς να πετύχεις ως συγγραφέας στη Νέα Υόρκη και στο Χόλιγουντ». Ο Peter Miller δήλωσε πως το ανέκδοτο για το Hemingway και τα παπούτσια για το μωρό, του το είχε διηγηθεί το 1974 κάποιος σπουδαίος «συνδικαλιστής του τύπου». Υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και κενά. Αρχικά ο Μίλερ ισχυρίστηκε πως η ιστορία της χαρτοπετσέτας συνέβη στο εστιατόριο Luchow της Νέας Υόρκης. Αλλά λίγα χρόνια μετά το 2006 στην επανέκδοση του βιβλίου του αναφέρει για ίδια ιστορία πως συνέβη στο ξενοδοχείο Algonquin του Μανχάτταν που συγκεντρωνόταν μια ομάδα συγγραφέων που ονομαζότανε The Vicious Circle .
Αστικός μύθος;
Η ταραχώδη ζωή του, ο τζόγος, οι παρέες τα μεθύσια ήταν μια καλή βάση για να μπορεί κάποιος να του αποδώσει τη πατρότητα της ιστορίας. Αλλά επειδή ξεκίνησε μεγάλος διάλογος για αυτό το θέμα, το 2013 το περίφημο Quote Investigator αποφάσισε να το ψάξει περισσότερο. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτηση περισσότερων στοιχείων που θα αποδείκνυαν τι είχε συμβεί στη πραγματικότητα. Μία μεγάλη ομάδα ξεκίνησε να ψάχνει και το πρώτο στοιχείο που βρήκαν ήταν ένα κείμενο στις Μικρές Αγγελίες μιας εφημερίδας του Μίτσιγκαν: For sale, baby carriage; never been used. Apply at this office. Είχε δημοσιευτεί το 1906 τότε που ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν μόλις έξι ετών. Το 1910 βρήκαν κάτι ανάλογο σε ένα άρθρο με μια παρόμοια αγγελία: Baby’s hand made trousseau and baby’s bed for sale. Never been used. Το 1917, σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, ο συγγραφέας William Kane αναφέρεται στην ισχυρή αφηγηματική δομή των σύντομων ιστοριών, με τον τίτλο «Little Shoes, Never Worn» που προτάθηκε για μια ιστορία σχετικά με «μια γυναίκα που έχει χάσει το μωρό της». Το 1921, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Roy K. Moulton περιέγραψε μια διαφήμιση με τις λέξεις: «Baby carriage for sale, never used» . Οι ερευνητές του Quote Investigator ξαναβρίσκουν τη φράση «For Sale. Baby Shoes. Never Worn» το 1927 σε κινούμενα σχέδια και σε ένα γράμμα του Αρθουρ Κλαρκ στους New York Times. Και το 1991
Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν ο Χέμινγουεϊ να μην έγραψε ποτέ αυτή την ιστορία των έξι λέξεων, όπως και να μην υπήρξε στοίχημα, ή χαρτοπετσέτα. Μπορεί και να μην την είχε ακούσει και ποτέ. Ο ίδιος άλλωστε δεν έκανε κάποια σχετική αναφορά για αυτήν την ιστορία.
Το δεδομένο είναι πως αυτό το κείμενο έγινε πρότυπο αφηγηματικής δομής και μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν ως άσκηση στα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής.
cityculture.gr/ γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης
Σημειώσεις: O Χέμινγουεϊ έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιουλίου του 1961, Ιουλίου με ταραχώδη τρόπο όπως έζησε: αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με κυνηγετικό όπλο, λίγες ημέρες πριν τα εξηκοστά δεύτερα γενέθλιά του.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *