Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥΥπογράφεται η συμφωνία για Νηρέα και Σελόντα

Υπογράφεται η συμφωνία για Νηρέα και Σελόντα

 Υπογράφεται η συμφωνία για Νηρέα και Σελόντα
Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας για την παραχώρηση της συμμετοχής που διατηρούν στις “Νηρεύς” και “Σελόντα” με το επενδυτικό σχήμα Amerra Capital – Mubadala προχωρούν οι τράπεζες.

Τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρουν πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας, για την οποία εργάστηκαν πυρετωδώς όλες οι πλευρές καθώς οι έλεγχοι των κειμένων της συμφωνίας και ο όγκος των εργασιών που απαιτούντο ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια ευρύτατη σύσκεψη και διευθετήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες. 

Η τελική συμφωνία για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής την Amerra Capital είναι προγραμματισμένη να υπογραφεί άμεσα. Στη συνέχεια θα απαιτηθεί η έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές Ανταγωνισμού, κάτι που θα καθορίσει και το financial closing της συμφωνίας. Οι δύο εταιρείες μαζί δεν ελέγχουν συντριπτικά μεγάλο ποσοστό της εγχώριας αγοράς, ωστόσο εκτιμάται πως ορισμένες από τις δραστηριότητες των δύο εταιρειών (μονάδες κλπ) θα απαιτηθεί να παραχωρηθούν σε τρίτους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η διαδικασία ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Πρόθεση του σχήματος Amerra-Mubadala είναι να δρομολογηθεί μεσοπρόθεσμα μια τριπλή ενοποίηση των Ανδρομέδα – Νηρέα – Σελόντα (σ.σ. η πρώτη ελέγχεται από το αμερικανικό fund) υπό ένα κοινό brand, ώστε να δημιουργηθεί το κρίσιμο μέγεθος για να διεκδικήσει το νέο σχήμα σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά. Το Mubadala Investment Company από το Άμπου Ντάμπι (σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ανδρομέδα) έχει δεσμευτεί για την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στο νέο project και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την βελτίωση της παραγωγής.

Η ολοκλήρωση του Project Nemo, όπως ονομάστηκε το εγχείρημα πώλησης των δύο μεγαλύτερων εγχώριων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας που ξεκίνησε το Καλοκαίρι του 2017, θα απελευθερώσει σημαντικό μέρος από το χαρτοφυλάκιο NPEs των τραπεζών, σε μια περίοδο που καταγράφεται κινητικότητα και για άλλους διαγωνισμούς πώλησης non-core assets.



Powered by WPeMatico