ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


εξήντα καταθέσεις μαρτύρων, μιάμιση ώρα βιντεοληπτικού υλικού και πλήθος κατασχεθέντων περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη σοκαριστική επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν βρέθηκε η τηλεκάρτα που φέρεται να «έκαψε» την 35χρονη κατηγορούμενη, αφού ήταν ένα από τα βήματα που ακολούθησε η Αστυνομία για να φτάσει στον εντοπισμό της.

Στην εκπομπή «Μαζί σου» του ΣΚΑΪ μίλησε φίλη της 35χρονης κατηγορούμενης. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Χθες (το βράδυ πριν τη σύλληψη) ήμασταν μαζί. Εγώ την πήρα απλά τηλέφωνο και της είπα “θα πάω στο καφενείο, αν θες να έρθεις”. Ήρθε αργότερα, εγώ ήμουν με τα παιδιά ήρθε κατά τις 22:00, κάπου εκεί νομίζω, γιατί είχε πάει για περπάτημα με μία φίλη της. Ήρθε κατά τις 22:00 και κατά τις 23:30 την πήγα στο σπίτι, την άφησα από κάτω και έφυγα. Κάποια στιγμή μας είχε πει «”Είδατε τι έγινε στην τηλεόραση;”, με την κοπέλα με το βιτριόλι, αυτό. Τίποτα άλλο δεν μας είχε πει, μόνο αυτό».
“Η κακία και η ζήλια δεν είναι ψυχική ασθένεια”

Στην ίδια εκπομπή ο δικηγόρος της Ιωάννας Απόστολος Λύτρας, είπε ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί η κατηγορούμενη ως ψυχικά ασθενείς προσβάλλει εκείνους που όντως πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο.

«Την κακία και τη ζήλια και την απαξία για την ανθρώπινη ζωή δεν θα την ονομάσουμε ψυχική ασθένεια, με συγχωρείτε. Έχω πληροφορηθεί ότι πρόκειται για μια απολύτως συγκροτημένη κοπέλα η οποία ήξερε ακριβώς πως πρέπει να κινηθεί , πώς να κάνει το έγκλημα», τόνισε ο κ. Λύτρας.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση του συνηγόρου της 35χρονης καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί της ωστόσο ένα άτομο φυσιολογικό με οικογενειακές και φιλικές επαφές και σταθερή εργασία, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι εύκολα ψυχικά ασθενής.

Από εκεί και πέρα για την πορεία αποκατάστασης της υγείας της άτυχης Ιωάννας, μίλησε στην ίδια εκπομπή η Μαρία Καλοφώνου, Διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στη Μονάδας Εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου.

«Έχουν γίνει τρία χειρουργεία, έχουν πάει καλά. Έχει αναρρώσει καλά και την άλλη εβδομάδα θα πάει στο επόμενο», τόνισε.

Η κ. Καλοφώνου εξήγησε ότι αν δεν είχε η Ιωάννα την ετοιμότητα και την εξυπνάδα να θυμηθεί ότι υπάρχει φαρμακείο κοντά, το οξύ θα μπορούσε να μείνει πάνω της και να συνέχιζε να καιγόταν, ή αν λιποθυμούσε θα μπορούσε να το εισπνεύσει και το εισπνευστικό έγκαυμα έχει τεράστια θνητότητα.

Στο ερώτημα εάν η επίθεση στην Ιωάννα θα μπορούσε να τη σκοτώσει, απάντησε «βεβαίως, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό».
Τι περιλαμβάνει η δικογραφία

Στο μεταξύ, αυτό που δεν περιλαμβάνεται στον ογκώδη φάκελο είναι η προανακριτική απολογία της κατηγορούμενης: Η σελίδα που τιτλοφορείται «Εξέταση Κατηγορούμενης» αναγράφει λιτά: «Εξετασθείσα στην υπηρεσία μας η Ε.Κ. αρνήθηκε να απολογηθεί, τηρώντας εξαιρετικά αρνητική στάση, ενώ επίσης αρνήθηκε και τη λήψη βιολογικού υλικού». Αναφέρεται επίσης πως η κατηγορούμενη «αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις εντολές των αστυνομικών» όταν αυτοί την εντόπισαν το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουνίου στην περιοχή του Ζωγράφου. Κατά τα αναγραφόμενα στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, εκείνη τη στιγμή είχε πάνω της την επίμαχη τηλεκάρτα, καθώς και μία περούκα χάλκινου χρώματος «όμοια με αυτή που χρησιμοποίησε». Στον έλεγχο που έγινε στο σπίτι της παρουσία εισαγγελέα την Πέμπτη το απόγευμα εντοπίστηκαν πολλά ρούχα που κατά τις αστυνομικές αρχές ταυτίζονται επίσης με αυτά της δράστιδος.

Βρέθηκε μία τσάντα πλάτης που «είναι ίδιου χρωματισμού, ίδιου σχήματος, διαθέτει την ίδια χαρακτηριστική κάθετη γραμμή καθώς και οριζόντια ένδειξη πάνω από τη γραμμή, σημεία τα οποία προσομοιάζουν απόλυτα με αυτά της τσάντας της δράστιδος». Παρομοίως, το παλτό που βρέθηκε και κατασχέθηκε «προσομοιάζει απόλυτα στο μήκος, τον χρωματισμό αλλά και στο χαρακτηριστικό γιακά με αυτό της δράστιδος» ενώ «το κατασχεθέν παντελόνι είναι τύπου καμπάνα όπως αυτό που φοράει η δράστις». Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένα ιδιόχειρο σημείωμα που κατασχέθηκε, το οποίο ξεκινάει με τις λέξεις: «Τι θα γίνει με τον πρώην» και τελειώνει «δυο εβδομάδες από τώρα το νωρίτερο».

Από τη δικογραφία γίνεται εμφανές πόσο δύσκολος ήταν ο εντοπισμός της δράστιδος, με την Αστυνομία να ακολουθεί αργά αλλά σταθερά βήματα για να φτάσει στο πρόσωπο της 35χρονης. Πρώτο βήμα ήταν η εξονυχιστική μελέτη των καμερών των καταστημάτων γύρω από το σημείο της επίθεσης στην Καλλιθέα, από όπου εντόπισαν τον αριθμό της πινακίδας του ταξί που χρησιμοποίησε.

Η Αστυνομία βρήκε την οδηγό του ταξί, που στην κατάθεσή της ανέφερε πως είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο την αμέσως προηγούμενη μέρα, όταν έλαβε κλήση από το ραδιοταξί για να παραλάβει μια Ελληνοαμερικανίδα. «Μου είπαν ότι χρειάζεται να περιμένω καθώς έχει τρεις συνεντεύξεις να δώσει και χρειάζεται ένα ταξί να την περιμένει από κάτω. Περίπου 9.30 π.μ. εμφανίστηκε στο παράθυρο του ταξί μου μια κοπέλα εμφανώς αγχωμένη και μου ζήτησε να την περιμένω για 20 με 25 λεπτά στο σημείο που βρισκόμουν ήδη».

Φαίνεται όμως πως η επίθεση δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου για αυτό και η 35χρονη επέστρεψε στις 20 Μαΐου με το ίδιο ταξί. Σύμφωνα με την κατάθεση της οδηγού: «Την επόμενη ημέρα 9.05 περίπου πήγα στην Ελευθερίου Βενιζέλου έξω ακριβώς από τη ΔΕΗ και πάρκαρα. Πριν τις 9.30 γύρω στις 9.25 η ίδια γυναίκα εμφανίστηκε και μου είπε περίμενε με εδώ δεν θα αργήσω πολύ και να τη χρεώσω κανονικά. Εφυγε προς απέναντι στην πλευρά της Αγίας Ελεούσας και εξαφανίστηκε. Εμφανίστηκε σύντομα, ύστερα από 10 λεπτά με ένα τέταρτο το πολύ τρέχοντας, μπήκε στο πίσω κάθισμα πίσω από μένα. Τη ρώτησα πού πηγαίνουμε, άργησε λίγο να απαντήσει και μου είπε στο Μετς όπως και χθες».

Πάντως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η 35χρονη να πήγε στο σημείο μία μέρα νωρίτερα για να εποπτεύσει τον χώρο και να οργανώσει την επίθεση. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και από ένα e-mail που έστειλε η 35χρονη στο δικηγορικό γραφείο που εργάζεται μία μέρα πριν από το έγκλημα, ζητώντας έκτακτη άδεια «για σοβαρούς προσωπικούς λόγους». Ολα αυτά, αφού είχε ήδη επισκεφθεί το σημείο όπου έριξε το βιτριόλι.
Το τηλεφώνημα που την “έκαψε”

Τρία τηλεφωνήματα έκανε η 35χρονη προσπαθώντας να στήσει το σατανικό της σχέδιο. Όπως αποκαλύπτεται από το διαβιβαστικό, στις κλήσεις που έγιναν όλες από τηλεκάρτα η 35χρονη με διάφορες προφάσεις δεν δίνει τον αριθμό του κινητού της.

Η πρώτη κλήση σύμφωνα με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου έγινε στις 18/05/2020 από τηλεφωνικό θάλαμο στην οδό Ακαδημίας. Όμως, ήταν βράδυ και έτσι οι κάμερες δεν μπορούσαν να καταγράψουν καλά τα χαρακτηριστικά του προσώπου της.

Αυτό που την πρόδωσε και όπως φαίνεται ήταν το πιο μοιραίο λάθος της ήταν οι άλλες δυο κλήσεις που έκανε από τηλεφωνικό θάλαμο στην λεωφόρο Συγγρού στον αριθμό 142. Και οι δυο κλήσεις έγιναν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της ήταν ευδιάκριτα στους έμπειρους αστυνομικούς.

Και έτσι λοιπόν οι αστυνομικοί την έχουν πεντακάθαρα μέσα από τις κάμερες ασφαλείας. Η γυναίκα φοράει παντελόνι, έχει σακίδιο και ζακέτα την οποία όταν ήταν στην Καλλιθέα τα φορούσε μέσα από το παλτό της.

Μάλιστα σημειώνουν την εξής λεπτομέρεια: Ότι λόγω του διαφορετικού σχηματισμού του σακιδίου στα δυο στιγμιότυπα η 35χρονη να είχε πολλά από τα ρούχα που χρησιμοποίησε για να μεταμφιεστεί τα είχε μέσα σε αυτό.
πηγη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress