Προχειρολόγοι και αμελέτητοι

Μεγάλη και φωτεινή μέρα σήμερα, μίας όπως μαθαίνω απο το xiromeronews που κάλυψε την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: Από τον μύθο στην πραγματικότητα» του Αντώνη Βασιλείου στο επιμελητήριο
Αιτωλοακαρνανίας οτι πλεόν εχω τη τιμή να είμαι Αρβανιτόβλαχος (καινούρια ιστορική ανακάλυψη) απο ‘Ελληνας Βλάχος που ήμουνα μέχρι χτές.

Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (Αι.Πο.Ε.) και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.Συ.Ξ.). Την συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός.

Μέχρι χθές μιλούσα στο χωριό μου αλλά και στα άλλα βλαχοχώρια της Ακαρνανίας αλλά και στο Μέτσοβο, στην Ηπειρο, στο Νυμφαίο στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων αλλά και αλλού στη βόρεια Ελλάδα μια πανέμορφή γλώσσα τη βλάχικη. Απο χθές σύμφωνα με το πόνημα μιλάω και αρβανίτικα/αλβανικά αλλα δεν το ήξερα και για αυτό οι κάθε είδους φωστήρες ενημερώνουν με εκδηλώσεις των 10 ατόμων.

Ο Βλαχόφωνος Ελληνισμός έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία, η οποία δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστή παρόλο που σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ευεργέτες αυτής της χώρας αλλά και πολλοί αγωνιστές της ελευθερίας είναι Βλάχοι. Πολλοί λοιπόν βρίσκουν ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν για προσωπικό όφελος και ανάδειξή χωρίς να έχουν γνώση για το τι μιλάνε, γνώρισμα της εποχής μας αλλωστε. Η επιστημονική βιβλιογραφία για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό εκτενής για οποίον θέλει την αλήθεια, απάντηση σε αυτούς που προχειρολογούν.

Ο ευτελισμός της ιστορίας και του πολιτιστικού γίγνεσθαι αυτής της χώρας είναι μια δουλειά που γίνεται για να έχουν κάποιοι θέσεις και αξιώματα , να κάνουν εκδηλώσεις ανούσιες και αντιεπιστημονικές και να καλύπτουν τα έξοδα ομάδων ανθρώπων που δεν έχουν να ασχοληθούν με τίποτα σοβαρό στη ζωή τους η επέλεξαν άχαρους ρόλους και υπηρεσίες.

Καταδικάσω απερίφραστα τέτοιου είδους πολιτιστικά φαινόμενα καθώς επίσης και τους εμπνευστές τους που με επιπολαιότητα και απερισκεψία προσβάλλουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των κατοίκων των βλαχόφωνων χωριών του Δήμου Ξηρομέρου και του Δήμου Αγρινίου.

Κλείνοντας αντιγράφω μια παράγραφο απο το βιβλίο «Οι Αρμάνοι Βλάχοι», έκδ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, 2010

«ο όρος Βλάχοι αποτελεί ετεροπροσδιορισμό. Έτσι ορίζονται από τρίτους όσοι αυτόχθονες αρχαίοι πληθυσμοί, προ πάντων ορεσίβιοι αλλά και αστοί, λατινοφώνησαν στην προφορική αποκλειστικά λαλιά τους επειδή υπηρέτησαν όλη τη ζωή τους ως στρατιώτες και αξιωματούχοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής. Επί μακρούς αιώνες παρέμειναν επίμονα ενδογαμικοί, δηλαδή παντρεύονταν μονάχα μεταξύ τους, και, γι’ αυτό, διατήρησαν ανόθευτη τη γηγενή καταγωγή τους. Ανέκαθεν εμείς οι αποκαλούμενοι Βλάχοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Αρμάνοι, δηλαδή Ρωμαίοι πολίτες της καθ’ ημάς Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που κατά τους τελευταίους αιώνες της ονομαζόταν και Ρωμανία. Ως Ρωμαίοι, άλλωστε, αυτοπροσδιορίζονται επί χίλια διακόσια και άνω χρόνια όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες οι οποίοι ακόμη μέχρι σήμερα αυτοπροσδιορίζονται, επίσης, ως Ρωμιοί. Αρειμάνιοι στην ελληνική γλώσσα σημαίνει αγέρωχοι πολεμιστές. Και ανέκαθεν οι Βλάχοι ήμασταν πολεμιστές».

Φίλιππος Σαμαλέκος
Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου

Από xiromeropress