Φλώριος Ελευθερίου

Τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου 24. Το γράμμα όμως με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα στη ζωή μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι το Δ

Τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου 24. Το γράμμα όμως με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα στη ζωή μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι το Δ. Σχεδόν τέλειο ως σχήμα. Το ηχηρό τριβόμενο οδοντικό σύμφωνο της ελληνικής γλώσσας.

Δικαιοσύνη

Το Δ πρώτο γράμμα στη Δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη που επιθυμούμε παντού και αγωνιζόμαστε για να καταστεί ως σταθερά στην ζωή μας. Όχι κατά το δοκούν, όχι για λίγους. Η δικαιοσύνη που μας απασχολεί είναι πολυεπίπεδη, εκτείνεται σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου μας. Η δικαιοσύνη που απασχολεί κάθε μέρα και περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα. Πολίτες που θέλουν να τη βιώσουν στη ζωή τους ολιστικά. Αλλά έχει καταστεί εργαλείο επίλυσης προβληματικών καταστάσεων ενός πολιτικού και οικονομικού λόμπι που καθιστά την αλήθεια και την αντικειμενικότητα λέξεις ασύμβατες με τη δικαιοσύνη που (ανα)ζητούμε. Τη λέξη δικαιοσύνη που θα φέρνει πάντα στο μυαλό αποφάσεις που λαμβάνονται με αντικειμενικότητα παραβλέποντας την εικόνα και όχι συνειρμικά να μας έρχεται η ανθρωπόμορφη προσωποποίηση της φυσικής, της ηθικής τάξης και της θεοτυπίας. Έννοιες όμως που βρίσκονται στα επικίνδυνα και επώδυνα όρια της λήθης.

Δημόσιο

Το πρώτο γράμμα στη λέξη Δημόσιο. Η λέξη που προηγείται (εκ)φραστικά δύο πολύ σημαντικών αγαθών. Υγεία και παιδεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως απονομιμοποιείται ή δεν στέκεται δίνοντας αυξητική ισχύ και υπεραξία σε έννοιες του κοινωνικού μας βίου όπως ενέργεια, όπως το Δ της ΔΕΗ, πολιτισμός, νερό. Το Δημόσιο που με την ευρύτερη και στενότερη ετυμολογική του έννοια μειώνεται σε οτιδήποτε δεν μπορεί να αγοραστεί και όμως πωλείται από ένα ψευδεπίγραφο πολιτικό ιδεώδες που κατ’ επίφαση το αναβαθμίζει. Το Δημόσιο δεν αφορά έναν κρατικίστικο τρόπο συμπεριφοράς όπως παρουσιάστηκε ψευδώς στα χρόνια των Μνημονίων, ώστε να λειτουργήσει ως ένα γρανάζι κοινωνικού μανιχαϊσμού και να καταδικάζεται συλλήβδην από όλους. Αποτέλεσε το τελευταίο οχυρό πριν από την άλωση του ιδιωτικού τομέα και την ηθική και οικονομική εξαθλίωση ολόκληρης της κοινωνίας!

Δικαίωμα

Το πρώτο γράμμα στη λέξη Δικαίωμα. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια καθίστανται καθημερινά όλο και πιο επισφαλή. Ατομικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία περνούν στη σφαίρα του φαντασιακού, πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μολύνονται ηθικά και αξιακά παρότι όλο και περισσότεροι τα επιζητούν επιτακτικότερα. Τα κοινωνικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, στην απρόσκοπτη παροχή ενέργειας και νερού. Το δε δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δίνεται βορά στα πιο συντηρητικά ένστικτα και στις πιο γραφικές αντιδράσεις, καθιστώντας το στην ουσία ζητούμενο και όχι κοινωνική κατάκτηση.

Δημοκρατία

Το πρώτο γράμμα στη λέξη Δημοκρατία. Η περίπτωση του μοναδικού πολιτεύματος όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Δυστυχώς η Δημοκρατία μας όχι μόνο δεν εξελίχθηκε καθόλου τα τελευταία χρόνια, αλλά γύρισε τουλάχιστον μισό αιώνα πίσω. Η κυβέρνηση, που θα έπρεπε να είναι ο απόλυτος υπερασπιστής της Δημοκρατίας μας, έχει δημιουργήσει ένα καθεστωτικό μόρφωμα που δεν θέλει έλεγχο, δεν προσφέρει πολύπλευρη ενημέρωση, δεν αφουγκράζεται την κοινωνία της πλειοψηφίας, αλλά υπερασπίζεται και μεγιστοποιεί το παράγωγο των επιλογών της, την ελιτίστικη μειοψηφία. Η κυβέρνηση καπηλεύεται τη λέξη Δημοκρατία στο λογότυπο της κομματικής προέλευσης και δημιουργεί μια νέα που θα την κρατήσει με κάθε τρόπο στην εξουσία προφασιζόμενη το πολίτευμα που η ίδια αλλοιώνει. Θα είναι δυστυχώς ό,τι χειρότερο για τη Δημοκρατία μας να αποκτήσει αρνητικό πρόσημο που θα προέρχεται από την αντίστοιχη «σχολή διακυβέρνησης».

Διαφάνεια

Το πρώτο γράμμα στη λέξη Διαφάνεια. Τον απόλυτο τρόπο λογοδοσίας τόσο για τα (οικο)νομικά, πολιτικά, διοικητικά, όσο και τα ηθικά πεπραγμένα. Για την ενημέρωση των πολιτών. Για την ενδυνάμωση των πολιτών. Για την παρουσίαση των απτών και συμβολικών πρωτοβουλιών. Για την προτεραιοποίηση των στόχων, των διαδικασιών και των θεσμών. Για να μην είναι ζητούμενο η πολιτική διαφάνεια, για να μην είναι ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Διαφάνεια για τη δημοκρατία και τη λογοδοσία, για τον ρόλο του πολίτη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Για τον πολίτη που πρέπει να (ξανα)γίνει συμμέτοχος στον δημόσιο διάλογο με εφόδιο τη γνώση των όσων λαμβάνουν χώρα ως αποτέλεσμα των διαδικασιών που μας αφορούν.

Είναι αδήριτη, λοιπόν, ανάγκη να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τα στοιχειώδη δικαιώματα του χθες, που μας κατάργησαν οι «σωτήρες» του σήμερα. Οφείλουμε να (ξανα)θυμηθούμε τη λογική που τα δημιούργησε, τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν, αυτούς που τα εμπνεύστηκαν και τα θέσπισαν, και, τέλος, τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν.

* Ο Φλώριος Ελευθερίου είναι αναπληρωτής συντονιστής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ

Από xiromeropress