ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

margelis
Μεγάλος κλαριτζής που “πολιτογραφήθηκε” στην Αιτωλ/νία ήταν και ο Χαράλαμπος Μαργέλης. Γεννήθηκε στο Νικολί της Λευκάδας το 1895. Στα 1907, η οικογένεία του εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Εκεί ο Χαράλαμπος δούλευε στο κάρο καθαριότητας του Δήμου.
Ένα Σαββατόβραδο αφού είχε εισπράξει τα μεροκάματα όλης της εβδομάδας- οχτώ δραχμές- συνάντησε περνώντας έξω από τις φυλακές ένα κατάδικο που μόλις είχε απολυθεί. Πουλούσε ένα παλιό κλαρίνο για να μπορέσει να οικονομήσει τα έξοδα επιστροφής στο χωριό του. Ο Μαργέλης δεν βάσταξε στον πειρασμό. Έδωσε όλα του τα μεροκάματα και το αγόρασε. Από τότε βάλθηκε να γίνει οργανοπαίχτης. Κάθε βράδυ πήγαινε στο καφέ-αμάν να ακούσει μουσική. Και όταν κάποτε απολύθηκε από τις φυλακές του Μεσολογγίου κάποιος Γκούμας, κλαριτζής από την Βόνιτσα, τον πήρε σπίτι του, τον φιλοξένησε και έμαθε απ’ αυτόν τα πρώτα στοιχεία του κλαρίνου. Αργότερα στα 1911-1914 πήγε στο Σουλεϊμάνη και πήρε μαθήματα.
Ο Μαργέλης μετά το θάνατο του Σουλεϊμάνη και του Φουσκομπούκα ήτα το καλύτερο κλαρίνο της περιοχής. Πέθανε στις 21 του Νοέμβρη του 1954. Από τα πέντε αγόρια του, παίζουν ο Σπύρος κλαρίνο και ο Σωτήρης σαντούρι.

.pde.org.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *